3 tips om een echte klusser te worden

Ben je met verbouwingen bezig en zie jij het wel zitten om het meeste zelf te doen? Weet je enkel niet hoe je hieraan moet beginnen? Dan kan je hieronder enkele handige tips vinden die jou daarbij kunnen helpen!

Een goede voorbereiding is belangrijk

Als startende klusser is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verschaffen over de werken die er in je woning moeten gebeuren. In het begin kan al deze informatie overweldigend zijn en daardoor ga je misschien denken dat het je nooit zal lukken, maar vaak lijkt het ook veel moeilijker dan dat het is. Ga daarom voor je aan een klus begint op onderzoek en zoek dezelfde informatie op meerdere sites op, zo zal je het sneller begrijpen. Tegenwoordig bestaan er ook handige sites waar alles netjes stap per stap wordt uitgelegd. Ook instructiefilms kunnen handig zijn, omdat je er dan ook meteen een beeld bij krijgt. Lees altijd goed de bijgeleverde handleidingen door, want ook die kunnen je helpen. Wil je echt zeker van je zaak zijn. Doe dan een opleiding of cursus

Denk ook aan het juiste gereedschap

Als je aan de slag wilt gaan als doe-het-zelver dan is het aangeraden op voorhand het nodige gereedschap aan te kopen (of eventueel te lenen of huren). Om te weten welk gereedschap je nodig hebt is het handig om eerst de eerste tip te volgen. Zonder voldoende informatie wordt het bijna onmogelijk om de juiste toestellen aan te kopen. Denk dus altijd eerst goed na over welke klussen in je huis moeten gebeuren, zoek dan hoe je ze moet uitvoeren en welke materialen en gereedschap je nodig hebt. Vervolgens maak je een lijstje en ga je opzoek. Kan je moeilijk kiezen uit het ruime aanbod van gereedschap in de winkel? Wees dan zeker niet te verlegen om raad te vragen aan een expert!

Durven!

Dit is een erg belangrijke tip! Wanneer je gaat beginnen met klussen, gaat alles nog een beetje stroef verlopen. In het begin ga je een aantal fouten maken, maar voor klussen geldt meer dan ooit het gezegde: al doende leert men! Klussen is dus vaak durven, want ook al lijken bepaalde klussen erg moeilijk en heb je er je twijfels over soms is het beter dat je het gewoon zelf doet en ontdekt of het je lukt of niet. Daarnaast moet je ook durven uit je fouten te leren en durven de draad weer op te pikken wanneer je fouten hebt gemaakt! Kortom: met een portie lef kom je dus al heel ver!