4x tips voor gazononderhoud: zo pak je dit slim aan! 

  • Home
  • Klustips
  • 4x tips voor gazononderhoud: zo pak je dit slim aan! 
4x tips voor gazononderhoud: zo pak je dit slim aan!

Goed onderhoud van je gazon is belangrijk om de grasmat mooi groen te houden, onkruid te voorkomen en te zorgen dat je optimaal van je tuin kunt genieten. Veel mensen met een grastuin denken dat het bijhouden van het gazon volstaat met af en toe de grasmaaier gebruiken om het gras te kortwieken. Maar er is veel meer wat je kunt doen om jouw gazon op peil te houden. In dit blog lees je vier gouden tips van tuinexperts om te zorgen dat jouw gazon het hele jaar door straalt en er constant mooi strak en netjes bij ligt! Doe er je voordeel mee en kies ook voor een prachtige tuin met een fraaie, heldergroene grasmat!

Maak een jaarplanning voor het gazononderhoud en houd je daaraan


Misschien vind je het wat over the top klinken, maar het is een prima idee om wél te doen: maak een heldere planning die het hele jaar bestrijkt en waarin je precies zet welke onderhoudsactiviteiten je op welk moment uitvoert of moet uitvoeren. Je jaarplanning op papier zetten is één ding. Maar het uitvoeren ervan is natuurlijk een tweede en het meest belangrijke aspect. Wees dan ook consistent en voer de geplande werkzaamheden in je gazon ook echt uit. Door je onderhoudsplanning naast je kalender in de keuken of het toilet te hangen, voorkom je dat je belangrijke onderhoudswerkzaamheden vergeet. 

Maaien: doe dit geregeld voor en sterker en veerkrachtiger gazon


Wie op gezette tijden het gras maait, met een handmatige maaier of een elektrische variant, geeft de grasmat een stevige boost, waardoor het gras sterker wordt en beter tegen allerlei weersomstandigheden kan. Eenmaal per twee weken is toch wel het minimum. ’s Zomers volstaat het om je gras eens per maand te maaien.

Voorkom mosgroei, onkruid en kale plekken door preventief in te grijpen


Wie zijn of haar gazon goed bijhoudt, kan zichzelf op termijn veel onderhoudswerk in de tuin besparen. Als er mos of onkruid begint te groeien, haal dit dan meteen – en met wortel en al – weg. Zo voorkomen je een wildgroei aan lelijk groen en houd je jouw gazon visueel mooi én gezond. Als je gras in de tuin hebt en er kale plekken ontstaan, is het slim om deze op zo kort mogelijke termijn bij te zaaien met graszaad. Wacht je te lang, dan worden de kale en lelijke plekken alleen maar groter. Kale plekken voorkomen is uiteraard nóg slimmer. Zorg voor goede bemesting van de bodem en sproei het gras (het liefst in de vroege ochtend of late avond) geregeld met voldoende water. Een laatste belangrijke tip om je gazon vrij te houden van kaalslag: heb je speelgoedtoestellen of tuinmeubilair op je gazon staan? Verplaats deze dan geregeld om je grasmat te behoeden voor kale of bruine plekken. 

Zorg voor schoon en goed tuingereedschap


Belangrijk bij efficiënt gazononderhoud is dat het gereedschap dat je gebruikt goed schoon én kwalitatief goed is. Met schoon gereedschap kun je sneller en secuurder werken. Hetzelfde geldt voor tuingereedschap van de betere merken. Dit gereedschap werkt gemakkelijker en fijner. En positief is natuurlijk ook de langere levensduur van kwaliteitsgereedschap!