Akoestisch schuim laten snijden voor geluidsabsorptie

  • Home
  • Klustips
  • Akoestisch schuim laten snijden voor geluidsabsorptie

Akoestisch schuim is een speciaal schuimrubber dat zo ontworpen is dat het een behoorlijk grote hoeveelheid geluid kan absorberen. Het biedt dit effect dat het een opnameruimte, spreekzaal, huiskamer of welk hol klinkende ruimte dan ook, beter doet weerklinken. Akoestisch schuim laten snijden in welk formaat je maar wilt, is een van de gemakkelijkste en meest kostenbesparende manieren om een ruimte met akoestisch materiaal uit te rusten. De te bekleden ruimte zal hoorbaar in geluid flink vooruit gaan.

Elke kamer of ruimte hebben inherente akoestische geluidsproblemen. Dit wordt zowel veroorzaakt door de “staande golf” ‒ een interferentie van twee golven op gelijke frequentie en amplitude tegen elkaar in ‒ of door het niets aan de muur hebben hangen in een grote ruimte. Zonder er technisch op in te gaan, heeft dit te maken met de grootte en vorm van de ruimte. Dit kan een negatieve invloed hebben op het maken van geluidsopnamen of naar het luisteren van een spreker.

Waarom heb je akoestisch schuim nodig?

Elke ruimte geniet voordeel bij wat akoestisch materiaal, ongeacht de grootte. Dit geluidsprobleem is op verschillende manieren aan te pakken. Allereerst kun je wat akoestisch schuim op bepaalde muren aanbrengen om die vervelende nagalm en klap-echo te reduceren. Akoestisch schuim laten snijden kan precies op maat, dus heb je een geluidsisolatie nodig speciaal afgestemd in je merkkleuren of je wil gewoon je werkplek opfleuren ‒ met akoestisch schuim is dit makkelijk te bewerkstelligen.

De schuimtegels zijn te verkrijgen in verschillende maten en vormen, zo heb je piramide-, eier-, puntige- of ribbel vormige schuimtegels. Moet het een frisse uitstraling geven dan kan bijvoorbeeld een piramidevormig model die voorzien is van een coating de oplossing zijn. Ook akoestische “Bass en corner Traps” zijn akoestisch geluid-absorbers. Het model hiervan is zo ontworpen om laagfrequente geluidsenergie te dempen, met als doel resonantie in ruimtes te verminderen. Vaak toegepast in: opnamestudio’s, oefenruimtes, nachtclubs en bioscopen.

Akoestisch schuim in de kleur die bij je past

Akoestisch schuim laten snijden op maat in de kleuren die exact overeenkomen met de kleuren van het merk wat je uitdraagt of het logo van je bedrijf, maakt je kantoor stijlvol en vrij van ongewenste ruis. Dit is haalbaar door het toevoegen van de bijpassende RAL voor de perfecte kleurencombinatie om je huis, kantoor of werkplek tot leven te brengen. Is dit allemaal overbodig en gaat het alleen om de functionaliteit, dan zal een standaard kleur prima volstaan. Het installeren van akoestisch schuim op kantoor of in een openbare ruimte, levert enkele voordelen op voor zowel het personeel als de klanten:

1. Verbeterde akoestische kwaliteit ‒ wat leidt tot betere verstaanbaarheid.
2. Stress verminderend ‒ als de omgeving onverstaanbaar is raakt iedereen gefrustreerd.
3. Gastvrije indruk ‒ lawaai in een kantoor of restaurant is onaangenaam. Hier wil niemand lang vertoeven en is dus klant onvriendelijk.
4. Productie verhogend ‒ een goed verstaanbare werkplek zonder lawaai, doet het personeel met de klanten beter communiceren.
5. Veiligheid ‒ een lawaaierige werkplek kan voor onveilige situaties zorgen.

Het is niet moeilijk om je (werk)ruimte zo in te richten om een betere geluidsomgeving te creëren. Met eenvoudig akoestisch schuim ben je een eind op weg!

Bron: Marcol BV

Tags: