De beste tips huis taxeren die je nodig gaat hebben

  • Home
  • Klustips
  • De beste tips huis taxeren die je nodig gaat hebben

Voordat je je huis gaat verkopen, is het laten taxeren handig. Bij taxeren laat je een professionele taxateur komen die door middel van de gegevens van het huis, de staat van het huis, in welke wijk deze zich bevindt en in welke tijd het huis wordt verkocht de waarde van het huis bepalen. Als je een taxateur je huis laat taxateren, dan weet je zeker dat je niet een prijs voor je woning beneden de waarde gaat vragen of juist veel te hoog boven de waarde gaat zitten. Hieronder een paar tips voor als je je huis wilt laten taxeren. 

Kies de juiste taxateur

Voor de juiste taxatie is de juiste taxateur hebben handig. Kijk voordat je een taxateur inhuurt altijd goed even naar de certificering. Elke goed en geregistreerde taxateur heeft een certificaat. Heeft jouw taxateur dit niet? Dan is het waarschijnlijk niet de juiste taxateur voor jou. Om de kwaliteit van de taxateur en het bedrijf te waarborgen, heeft elke taxateur een certificaat en dit wordt telkens getest zodat de kwaliteit en kennis van de taxateur up to date blijft.

Een andere belangrijke tip is dat je altijd iemand anders dan de aankoopmakelaar van je huis in moet huren om je huis te taxeren. Deze taxateur is dan echt een buitenstaander en zal niet in zijn eigen belang het huis hoger of lager in waarde gaan taxeren. Een aankoopmakelaar, ondanks dat dit onwaarschijnlijk is en lijkt, kan de woning bewust of onbewust hoger of lager in waarde schatten voor zijn eigen belang. Bij een onafhankelijke taxateur weet je dus zeker dat je een goede schatting van de waarde krijgt.

Zoek je nog een goede taxataur? Kijk dan zeker even op de website van De Actieve Makelaar.

Verzamel de juiste gegevens

Om de taxateur zoveel mogelijk te helpen, is het handig om zoveel mogelijk gegevens in detail van je huis te hebben. Als je twijfelt of iets handig is om in het verslag te zetten, doe het dan toch want de taxateur heeft meer aan te veel informatie dan te weinig. Schrijf bijvoorbeeld op wanneer de woning is gebouwd, wat er allemaal veranderd of aangepast is sinds je er woont. Ook de eigendomsakte is handig om te versturen. De meeste taxateurs laten weten wat ze nodig hebben zodat je een compleet verslag van je huis kunt sturen.