De sleutel tot de succesvolle renovatie

Weet waar je aan begint wanneer je je woning of tuin een enorme make-over wilt geven! Maar wees gerust; er is altijd iets mee te doen. Dat betekent echter wel dat je het slim aan moet pakken. Bijvoorbeeld door met een volledig uitgedacht plan te beginnen en alle mensen in te schakelen die je nodig hebt. Kortom, lees vooral verder als je niet je vingers wilt branden en voorkom dat je straks cruciale stappen overslaat!

Plan maken

Weten wat je wilt, daar begint het allemaal mee. En wat je wel wilt maar beter niet doet. Bijvoorbeeld omdat je het geld er niet voor hebt of vanwege een behoorlijk lage relevantie. Dan kun je die altijd nog voor later bewaren. Pak er hoe dan ook geen klussen bij als je al bent begonnen; zo raak je het overzicht op je planning én je financiën namelijk volledig kwijt.

Benodigdheden

Weet zeker dat je alles in huis hebt om je project naar een perfect einde te brengen. Bekijk welk gereedschap je al hebt liggen en wat je nog nodig hebt. Schaf dit aan of leen het van buren of andere mensen uit je directe omgeving. Materieel zal je natuurlijk wel moeten bekostigen. En zodra je goed en wel aan de slag bent, zul je een hele hoop puin gaan verzamelen. Die mag niet in je werk- en loopruimte blijven liggen  als je ongelukken wilt voorkomen. Daarom is een afvalcontainer huren die is toegespitst op de bijbehorende afvalstroom wel zo wenselijk!

Helpende handen

Wat jij kan, kan een aannemer ook. Maar niet per se andersom. Dus als er een klus professioneel geklaard moet worden, ga je ook gewoon naar een expert. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je wel exact weet wat je moet doen maar helaas handen te kort komt. Dan schakel je toch buren, vrienden en familie in? Zolang ze maar weten welke data ze in hun agenda’s moeten zetten. Bespreek je plannen daarom ook ruim tevoren.

Regels

Ook jij ontsnapt niet aan de Lange Arm der Bureaucratie! Voor ingrijpende veranderingen kun je namelijk een vergunning nodig gaan hebben. Om hier zeker van te zijn, ga je langs bij het gemeentelijke loket voor dit soort zaken. Als je inderdaad op toestemming moet wachten, doe dit dan ook; wachten. Wanneer je begint voordat je dat felbegeerde document op zak hebt, maak je kans dat je straks alles weer moet afbreken van Oompje Ambtenaar. En daar gaat je geld.

 

Veel plezier met klussen en geniet van de vruchten van jouw noeste arbeid!

Tags: