De voor- en nadelen van verschillende soorten vloeren

  • Home
  • Klustips
  • De voor- en nadelen van verschillende soorten vloeren

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer, heb je ontzettend veel opties, die niet alleen met uiterlijk te maken hebben, maar ook met het materiaal en de praktische implicaties daarvan. In dit artikel worden de voor- en nadelen van houten vloeren, PVC vloeren, gietvloeren, vloerbedekking en parket besproken om je te helpen met je keuze.

Houten vloeren

Houten vloeren hebben een natuurlijk karakter. Een nadeel is dat dit materiaal kan uitzetten bij hoge luchtvochtigheid en krimpen bij een lage luchtvochtigheid, maar een goede vloer is hiertegen beschermd. Houten vloeren bestaan in verschillende kleuren, plankdiktes en legtechnieken, zoals de visgraat. Ook kan dit soort vloer gecombineerd worden met vloerverwarming. Nog een nadeel van een houten vloer is dat het onderhoud zorgvuldig moet gebeuren.

PVC vloeren

PVC is een harde kunststof en is erg praktisch, omdat de vloer vrijwel niet slijt, gemakkelijk te onderhouden is, schoon is en geluid dempt. Met dit materiaal heb je een enorme keuze aan uitstralingen: PVC vloeren kunnen eruit zien als hout, graniet, zandsteen en aluminium tranenplaat. Daarbij is deze stof duurzaam, waterbestendig, gemakkelijk schoon te maken, goed te combineren met vloerverwarming. En ook niet onbelangrijk: het is een product met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De PVC vloer heeft eigenlijk weinig nadelen.

 

Gietvloeren

Je kent vast de reclame van “Even Apeldoorn bellen” wel, waarin een gietvloer verdwijnt naar de onderburen, door een gat in de vloer. Natuurlijk gaat de partij die de gietvloer in jouw huis legt altijd even na of de vloer niet ergens kan ontsnappen bij het gieten. Als deze vloer er dan ligt, heeft deze een ontzettend strakke uitstraling. Gietvloeren zijn er in verschillende stijlen en materialen. De voordelen van gietvloeren hebben betrekking tot duurzaamheid, schoonmaakgemak, geluids- en warmte-isolatie en brandveiligheid. Verder is deze vloer slijtvast, vochtdicht, anti-allergisch en te combineren met vloerverwarming. Een nadeel is dat de vloer koud kan aanvoelen zonder vloerverwarming.

Vloerbedekking

Er zijn verschillende soorten vloerbedekking: tapijt, vinyl, linoleum en nog meer. Tapijt ziet er warm en huiselijk uit, maar is wel lastig schoon te houden. Vinyl en linoleum voelen ook snel warm aan de voeten, maar zijn een stuk hygiënischer dan tapijt.

Kortom, iedere vloer heeft z’n voor- en nadelen. Welke vloer jij kiest, zal ook afhankelijk zijn van de omstandigheden, waaraan deze zal worden blootgesteld.

Tags: