Dit moet je weten over VCA Basis

Wil jij jouw VCA Basis halen, maar weet je nog niet goed wat je kunt verwachten? Het is verstandig om hier eerst meer informatie over te verkrijgen voordat je jezelf klaar gaat stomen voor de cursus en het bijbehorende examen. Je hebt hiermee namelijk een grotere kans dat je gaat slagen. Ook moet je goed gaan kijken naar de aanbieders die de cursus aanbiedt. Er zijn er namelijk nogal wat. Een van de aanbieders waar je kunt gaan kijken is In1keerVCA. Maar wat houdt de cursus precies in en wat kun je allemaal gaan verwachten? 

 

Met VCA Basis leer je alles over veiligheid, gezondheid en milieu 

VCA Basis is een dagcursus over veiligheid, gezondheid en milieu. Het is een cursus die bedoeld is voor medewerkers die de basiskennis van deze onderwerpen moeten kennen. Denk daarbij aan uitvoerende medewerkers in de bouw. Hierbij gaat het voornamelijk om de mensen die in loondienst zijn. Met de dagcursus kun je ervoor zorgen dat je alle onderwerpen van de training weet en uiteindelijk voor het examen op kunt gaan. Daarom zal de training ook altijd in meerdere delen aangeboden worden, zodat je er zeker van bent dat je overal klaar voor bent. 

 

Meerdere onderwerpen worden besproken 

Bij VCA Basis krijg je te maken met verschillende onderwerpen in de theoretische training. Deze onderwerpen zijn gerelateerd aan de kennisvragen en toepassingsvragen van het examen. Denk daarbij aan het voorbereiden, bespreken en inspecteren van de werkzaamheden, het beheersen van specifieke gevaren op de werkvloer, het beheersen van incidenten en noodsituaties en het uitvoeren van de werkzaamheden zelf. Je moet goed weten wat jou in bepaalde situaties te doen staat en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw werkplek veilig genoeg is voor jouw en collega’s. Zo voorkom je op voorhand al veel gevaren en situaties die je liever niet wilt hebben. 

 

Klaarstomen voor het VCA Basis examen 

Wanneer je het theoretische gedeelte van de VCA Basis af hebt, wordt er ook nog een examentraining uitgevoerd. Hierbij wordt er voornamelijk gekeken naar de manier van vragen lezen en hoe je de antwoorden moet gaan ontdekken. Instinkers kunnen hiermee bijvoorbeeld voorkomen worden. Ook krijg je hier te horen hoe het examen eruit komt te zien. Je krijgt namelijk 40 vragen, waarvan je 65 procent goed moet hebben om te slagen. Je krijgt aan het einde direct te zien of je geslaagd bent, zodat je weet of je de werkplek weer op mag of nogmaals de cursus moet gaan doen. 

 

Met VCA Basis zorgen voor een veilige werkplek 

Met de VCA Basis zorg jij ervoor dat iedereen in jouw omgeving veilig kan gaan werken. Doordat je zelf al de juiste voorbereidingen treft, is de kans namelijk groot dat jouw collega’s zullen volgen. Hiermee voorkom je op de langere termijn veel problemen en kun je alle werkzaamheden uit gaan voeren. Met het pasje in de hand kun je ook altijd aantonen dat je voldoende basiskennis hebt van wat jij aan het doen bent en kan jouw werkgever jou in gaan plannen.