In het midden tot het einde van de herfst beginnen tuiniers in koudere klimaten aan de winter te denken. Niet omdat ze ernaar uitkijken, maar omdat ze weten dat zonder de juiste voorzorgsmaatregelen koude temperaturen, uitdrogende wind en sneeuwbedekking allemaal problemen kunnen veroorzaken in hun tuin. Planten kunnen verbranden door de wind, boomtakken kunnen breken door de sneeuwlast en sproei installaties kunnen worden vernield door langdurige bevriezing. Je tuin winterklaar maken hoeft echter niet moeilijk te zijn; de meeste taken passen in een regelmatig onderhoud en dragen het hele jaar door bij aan een gezond landschap. Het duurt nog even, maar het is goed om hier alvast over na te denken, zodat je het tegen die tijd niet vergeet.
Algemene voorbereiding
Het eerste waar je rekening mee moet houden is dat je de tuin nog een keer moet wieden. Een laatste keer je onkruid wieden, laat in het seizoen kan helpen om honderden overwinterende zaden te verwijderen die in het voorjaar gewoon zullen wachten om te ontkiemen. Hiernaast is het ook verstandig om puin te verwijderen. Verwijder afgevallen bladeren en ander afval van gazons en perken om de kans op overwinterend ongedierte en ziektes te verkleinen. Schone, droge bladeren (niet die van zieke bomen of struiken) kunnen worden versnipperd en gebruikt als mulch. Verzamel de bladeren en doe ze in een bladversnipperaar of ga er gewoon overheen met een grasmaaier met een zak eraan. Door de bladeren te versnipperen voorkomt u dat ze in lagen op elkaar gaan liggen en zorgt u voor een betere luchtcirculatie en waterdoorstroming.
Voorbereiding voor je planten
Naast het kiezen van goede tuinplanten die de winter wel overleven, is het ook belangrijk dat je nog wel zorgt voor de planten die het niet zouden overleven. Het is zonde om deze weg te gooien of voor hun lot achter te laten. Er zijn verschillende dingen die je kan doen.
Kies hardere planten
Planten en bomen die in containers worden gekweekt, zijn in het nadeel ten opzichte van planten die in de grond worden gekweekt. Het bovengrondse deel van de plant is dan wel volledig winterhard, maar de wortels zijn kwetsbaarder voor bevriezing. Grotere potten kunnen je altijd helpen om planten harder te maken voor de winter.
Haal ze naar binnen
Tropische planten kunnen naar binnen worden verplaatst. Natuurlijk wel op plekken waar ze helder licht krijgen om te overleven. Door ze naar binnen te verplaatsen hoef je de volgende lente geen nieuwe planten te kopen. Verhuis halfharde vaste planten naar een kelder of garage waar ze kunnen overwinteren. Planten die een afkoelingsperiode nodig hebben om te bloeien of vruchten te dragen, kunt u beter buiten laten staan en beschermen.
Bescherm uw planten
Zet planten bij elkaar en plaats de meest koudegevoelige in het midden. Plaats de groepering op een beschutte plaats tegen een gebouw of constructie. Zorg voor bescherming tegen de wind met een windscherm of een windscherm.
Bescherm uw potten
Het is ook belangrijk om goed om te gaan met bloempotten. Wikkel potten in met lagen noppenfolie en jute. Dek af met plasticfolie om verdere absorptie van vocht te voorkomen. Draai lege potten om zodat het water zich niet kan ophopen en bevriezen. Dek potten af die te groot zijn om om te draaien of te verplaatsen.