Hierop moet je letten bij dakisolatie

Warmte stijgt op, en daarom is dakisolatie een goede manier om de warmte binnen je woning te houden. Door een goede isolatielaag zal de warmte makkelijker blijven hangen in je huis. Bovendien zal je woning ook minder snel warm worden in de zomer, wat natuurlijk ook weer een bijkomend voordeel van een goede isolatielaag is. Hierdoor hoef je je verwarming minder vaak aan en minder hoog te zetten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar je kunt er ook een heleboel geld mee besparen op je energierekening. Maar voor je begint aan het laten isoleren van je dak, zijn er een aantal aandachtspunten. Daarover lees je in deze blog meer.

Hou rekening met koudebruggen

Bij het aanbrengen van isolatie kunnen koudebruggen ontstaan. Dit zijn plekken waar het isolatiemateriaal niet juist is aangebracht, waardoor de isolerende schil wordt onderbroken en er warmte weg kan lekken. Ze ontstaan vooral bij muren of tussen de kepers, wanneer twee isolatieplaten niet goed op elkaar aansluiten. Gelukkig zijn koudebruggen erg makkelijk te voorkomen, mits het isolatiemateriaal op de goede manier aangebracht is. Het is dus belangrijk om alle kleine hoeken en kieren te controleren!

Dikte van het isolatiemateriaal

Wanneer je je dak isoleert is het belangrijk om rekening te houden met hoe dik het isolatiemateriaal is. Afhankelijk van deze dikte kan namelijk in ruimteverlies in meer of mindere mate optreden. Wanneer je namelijk bijvoorbeeld een lage zolder zou isoleren met dik isolatiemateriaal, zou deze zolder onbegaanbaar kunnen worden. Daarom is het voor de isolatie van daken vaak de beste keuze om voor een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde te gaan. Verschillende materialen hebben verschillende diktes. Een isolatie expert kan je het beste adviseren over welk materiaal geschikt is voor jouw zolder of dak.

Zorg voor correcte montage van het dampscherm

Bij het isoleren van je dak mag een dampscherm niet ontbreken. Dit is een laag folie die het isolatiemateriaal en de dakconstructie beschermt tegen vocht. Daarnaast zorgt het ervoor dat de isolatie optimaal kan renderen. Wanneer het dampscherm niet juist is aangebracht, kunnen er vochtproblemen ontstaan en werkt de isolatie minder goed. Daarom is het belangrijk dat de dampschermen op de goede manier vastgemaakt zijn. Weet je niet zeker of het je zelf gaat lukken om je huis te isoleren, dan is het misschien slim om een isolatie expert in te huren. Deze zal jouw dak bekijken en beoordelen wat voor isolatielaag het beste bij jouw dak past.