Hoe kun je asbest in vloerbedekking herkennen?

asbest in vloerbedekking

Door de tijd heen kijkt men anders naar vele zaken. Waar vroeger gedacht werd dat alles om de aarde heen draaide, bleek dit toch anders te zijn. Hetzelfde geldt voor asbest. Hoewel dit vroeger gezien werd als een mooi bouwmateriaal, staat het inmiddels bekend als stof dat kankerverwekkend is. Daarom is het geen wonder dat men via bedrijven als Gaertner Milieutechniek hier zo snel mogelijk van af wil. Maar hoe herken je asbest in je vloerbedekking? In deze blog leer je het antwoord kennen op dit dilemma.

De onderlaag is bepalend

Het is het belangrijkste om te beseffen dat je asbest het makkelijkste herkent in je vloerbedekking door middel van de onderlaag. De onderlaag is namelijk bepalend hiervoor. Asbest herken je aan een onderlaag dat erg lijkt op karton. Qua kleur kan deze onderlaag variëren. In ieder geval zijn kleuren als lichtgroen, beige, en grijs verdacht. Wees wel voorzichtig met het inspecteren van de onderlaag. Zo voorkom je namelijk dat er vezels vrijkomen en je daardoor kankerverwekkende stoffen inademt. 

Het type vloerbedekking

Ook is het type vloerbedekking een belangrijke factor om asbest in je vloerbedekking te herkennen. Een asbest vloerbedekking is alleen mogelijk met bepaalde materialen. Daarbij is het niet mogelijk om asbest in je vloerbedekking te hebben wanneer je een ondertapijt van tilt hebt. Hetzelfde geldt voor zeil dat dun en breekbaar is en/of zwart of wijnrood is aan de onderkant. Ook wanneer je een zeilachtige vloerbedekking hebt waarbij de onderzijde ruw is, is het onmogelijk dat er asbest in deze vloerbedekking zit. Dit geldt tevens voor buigzaam of siepel zeil dat een harige onderzijde of een onderkant van kunststof of schuim kent. Streep dus gerust je vermoedens weg wanneer een van de bovengenoemde vloerbedekkingen van jou is.

Tags: