Hoe maak ik een vlonder? Nou, zo!

Een mooi alternatief voor tegels is een houten vlonder die je zelf kunt monteren. Deze heeft weinig onderhoud nodig en kan tegen een stootje. Ga bedachtzaam te werk en volg onderstaande stappen.

Meten is weten

Je kunt natuurlijk zelf je vlonderplanken gaan zagen maar ze door experts van je bouwmarkt op maat laten maken is eveneens een optie. Kies de kleur uit in de winkel om niet onaangenaam verrast te worden; online afbeeldingen verschillen nogal eens van tint.

Extra ruimte

Houd rekening met tussen de zes en acht millimeter tussenruimte voor al je planken en balken. Afhankelijk van de temperatuur kan je vlonder namelijk krimpen of uiteenzetten; als het hout daarvoor niet de ruimte heeft, gaat het kromtrekken.

Ondergrond

Zorg voor drainage onder je vlonder. Zodra je ondergrond los of drassig wordt, kan je vlonder immers wegzakken. Ook het plaatsen op een aflopende ondergrond is een optie om van overtollig water af te komen.

Onderbalken

Je hebt een specifiek aantal onderbalken nodig voor de stevigheid van je vlonder, afhankelijk van de houtsoort. Deze dienen een vaste afstand van elkaar te hebben. Ze mogen bovendien niet kunnen draaien of bewegen, moeten vlak naast elkaar liggen en er mag geen sprake zijn van hoogteverschillen.

Eerste plank

Monteren van een vlonder is best eenvoudig maar de eerste plank vereist extra aandacht. Komt deze niet recht te liggen, dan de rest ook niet! Bevestig de plank haaks en recht en bovenal stevig in de onderbalken.

Volgende planken

T-stukjes bieden uitkomst voor het houden van de juiste afstand tussen planken. Schroef de t-stukjes vast en je weet zeker dat je voldoende tussenruimte hebt en dat de planken recht liggen.

Laatste plank

Zowel de eerste als de laatste plank moeten stevig worden bevestigd. Dit is om te voorkomen dat planken kunnen gaan schuiven. Omdat de rest al recht ligt, is dit geen moeilijke klus.

Randen

Maak rechtopstaande randen van overgehouden vloerplanken. Houd wederom rekening met de minimaal zes millimeter ruimte tussen alle onderdelen.

Klaar!

Laat die zomer maar komen! Als je je aan alle bovenstaande regels hebt gehouden, ben je nu de trotse bezitter van een zelfgemaakte vlonder. Er kan mogelijk een héél lichte verkleuring optreden na de eerste aanraking van zonnestralen.

Geniet van je zomer op je nieuwe vlonder!

PS. Binnenkort een stappenlijst voor het maken van een tuinhuis met een blokhutprofiel.

Tags: