Hoe sluit je een krachtstroom stekker aan?

Wanneer je graag gebruikt wilt maken van krachtstroom is het ook handig om een krachtstroom stekker te gebruiken. Met krachtstroom sluit je gemakkelijk zware elektrische apparaten aan. Denk bijvoorbeeld aan elektrische kachels, kookplaten, zware machines of een oplaadpunt van een elektrische auto. In deze gevallen koppel je een krachtstroom stekker aan het apparaat in verbinding met de energiebron. Ook is krachtstroom handig wanneer je veel zonnepanelen hebt. In deze blog leggen we je uit hoe je zelf een krachtstroom stekker kunt aansluiten. 

Krachtstroom en meerdere draden 

In tegenstelling tot normale stroom heeft krachtstroom een hogere spanning. Vandaar ook de naam krachtstroom. Nu zijn er verschillende stekkers te koop, maar omdat krachtstroom dus een hogere spanning heeft is het dus ook nodig dat het gekoppeld wordt met een krachtstroom stekker. De hoge spanning bij krachtstroom wordt veroorzaakt, doordat er bij krachtstroom gebruik wordt gemaakt van vier draden. Bij een normale aansluiting van de installatie zijn dit er maar twee. In dit laatste geval is er enkel sprake van een nul- en een spanningsdraad. Als je zelf de krachtstroom wilt gaan aanleggen krijg je te maken met een nuldraad en drie spanningsdraden. Het aansluiten van krachtstroom is dus wel een ander klusje dan bij normale stroom. Let daar goed op. 

Een speciale stekker

Als je een apparaat hebt dat werkt op krachtstroom dien je dus een speciale krachtstroom stekker aan te sluiten. Alleen op deze manier kan het apparaat werken zoals het hoort. Om te beginnen moet je gaan kijken naar de meterkast. Het is namelijk in eerste instantie zaak om een krachtstroomaansluiting aan te leggen in de meterkast. Is dit al aanwezig in de meterkast? Dan hoef je in dat geval alleen nog maar het stopcontact en de benodigde kabels aan te leggen. Ben je handig en kies je er daarom voor om zelf een krachtstroom stekker aan te sluiten? Doe dit dan ook echt alleen, wanneer je hier doel over hebt in verband met je eigen veiligheid. Krachtstroom heeft namelijk veel vermogen, waardoor de kans op gevaarlijke situaties ook groter is. Houd daar dus rekening mee. 

Kiezen voor een elektricien 

Wanneer je van jezelf weet dat je niet heel handig bent en daarom twijfelt of het verstandig is om zelf aan de slag te gaan met stroom en kabels. Dan kun je er natuurlijk altijd nog voor kiezen om een elektricien in te schakelen. Er komt namelijk veel meer bij kijken wanneer je krachtstroom stekker wilt aansluiten in plaats van een gewone stekker. Het kan daarom verstandig zijn om een elektricien in te schakelen. Deze kan de krachtstroom stekker veilig voor je aansluiten. Hierdoor loop jij zelf geen gevaar en wordt de krachtstroom stekker tevens op een juiste manier aangesloten. Dit voorkomt ook weer problemen in de toekomst.