Kleding voor klussen in de winter

Bij het klussen moet het lichaam optimaal worden beschermd tegen diverse gevaren. Klussen in de winterse temperaturen kan een gevaarlijke exercitie zijn als je je niet goed aankleedt. Het lichaam kan namelijk onderkoeld raken. Met onze tips, kun je veilig en warm gaan klussen.

Klussen is een lichamelijk inspanning en daarbij kan je gaan zweten om je lichaam weer te laten koelen. Net als bij sport is het goed om met een lagensysteem te werken. Om te beginnen is een set thermo ondergoed erg handig. Thermo onderkleding is leverbaar in katoen, polyester of wol. Een mix tussen katoen en polyester wordt vaak verkocht vanwege de lage prijs en lange levensduur. Volledig katoen draagt fijner maar slijt sneller en houdt zweet langer vast. Een wollen thermo onderkleding is de beste maar het is ook de duurste variant.

Een schipperstrui of een hoody als tweede laag isoleert uitstekend en is ook voldoende ademend. Een schipperstrui is gemaakt van polyester, wol of een mix tussen polyester en wol. Een polyester trui is goedkoopste maar isoleert ook niet goed. Een wollen trui is licht van gewicht, isoleert uitstekend maar slijt relatief snel. Voor een optimale balans is een mix tussen wol en polyester aan te raden. Ook de prijs is een stuk voordeliger.

Om droog te blijven, is een waterdichte jas vereist. Kies voor een jas met zo hoog mogelijk waterdichtheid. Er zijn ook 3 in 1 jassen te koop zodat de jas ook draagbaar is bij wat hogere temperatuur. Voor sommige werkzaamheden is het handiger om een winter overall te dragen omdat je het makkelijk aan en uit kunt trekken. Mocht het te warm zijn dan kun je een winteroverall ook half om je middel dragen.

Om de outfit compleet te maken, heb je goede handschoenen en laarzen nodig. Handschoenen met een Thinsulate voering bieden de beste isolatie. Een polsmof is handig voor elektriciens die met kleine schroefjes moeten werken. Werklaarzen met een bontvoering zijn warm en lichtgewicht. Afhankelijk van de werkzaamheden is een stalen neus aanbevolen. Er zijn laarzen verkrijgbaar van S3 of S5 veiligheidsklasse.

Tags: