Laminaat, hoe zit dat nou?

In een groot deel van de Nederlandse huizen ligt het. Nee, ik heb het niet over stof of een hond. Ik heb het over de vloer waar die hond of dat stof op ligt. Het laminaat. Vroeger was laminaat niet zo populair als nu. Mensen hadden het wel maar meer omdat het degelijk en niet té duur was dan om een andere reden. Maar tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten laminaat met prachtige prints die nauwelijks van echt hout te onderscheiden zijn. En dus is het nu wel populair. Het is nog steeds degelijk en praktisch maar heeft nu ook nog esthetische waarde.

Wat is laminaat?

Even kort de basis, want wat is laminaat nu eigenlijk. Laminaat is in feite een composietplaatmateriaal wat gebruikt wordt als vloer. Het plaatmateriaal wordt uit verschillende lagen opgebouwd zodat het meer waarde krijgt, zoals bijvoorbeeld stevigheid. Het is eigenlijk een soort vloerbedekking van kunststof met meer stevigheid dan textiel. Laminaat bestaat meestal uit vier lagen. De onderste laag is een kunststof onderlaag, daarbovenop komt dan de drager, daarbovenop het materiaal met de print (meestal hout) en daarbovenop komt dan nog een beschermlaag. Die laatste laag is de toplaag en werkt goed tegen slijtage.

Soorten en maten

Zoals ik al zei, is er tegenwoordig genoeg om uit te kiezen als het gaat om laminaat. Binnen een handomdraai heb je een vloer die enorm lijkt op echt hout maar die niet met de groeven van echt hout komt, waar vuil in kan gaan zitten. De perfecte middenweg dus. Daarnaast is een echte houten vloer vaak duurder dan een vloer van laminaat. Een laminaatvloer kan helemaal op maat gemaakt worden. Er kan een specialist bij jou thuis de maat opnemen en wanneer jij doorgeeft welke print je erop wilt en welke soort het precies moet worden, wordt dit helemaal naar jouw wensen voor je verzorgd.

Zo besteld, zo gelegd

Het handigste is om de vloer in een winkelfiliaal te bekijken. Dan kan je zien hoe het staat, voelt en hoe het licht erop weerkaatst. Ook kan je vaak een voorbeeldstuk mee naar huis nemen om te zien hoe de kleur bij jullie interieur past. Wanneer je gekozen hebt en de juiste afmetingen weet, heb je het zo besteld. Dat kan in de winkel of online maar ik zou de winkel doen omdat dit bijdraagt aan het open kunnen houden van winkelfilialen. Als laatste wordt je laminaat gratis gelegd door de meeste winkels, zit bij de prijs inbegrepen!

Tags: