Maak je tuin herfst-proof met deze tips!

Maak je tuin herfst-proof met deze tips!

De herfst is erg gezellig voor veel mensen, want je brengt langzaamaan steeds meer tijd door in je huis. Tegelijkertijd zie je buiten de veranderingen in de natuur met de prachtige herfstkleuren. Een frisse boswandeling afsluiten met een dekentje en een kop warme thee op de bank, wie wil dat nu niet? Heb je een tuin, dan kun je die herfstsfeer ook vanuit je eigen bank meemaken. In deze blog lees je daarom hoe je meer sfeer in je eigen tuin kunt creëren. Ook vertellen we je welke tuinwerkzaamheden je het beste in deze periode kunt uitvoeren en hoe je je tuin klaarmaakt voor de winter.

Zo creëer je meer sfeer in de tuin

In de herfst wordt het steeds kouder, maar er zijn nog steeds momenten waarop je van de tuin kunt genieten. Uiteraard kun je niet meer hele avonden buiten blijven zitten zoals in de zomer, maar het een en ander is nog zeker mogelijk. Als je bijvoorbeeld een vuurkorf installeert, dan zijn die frisse herfstavonden zo erg nog niet. Ga lekker zitten met warme kleding, een plaid en steek een paar kaarsjes aan voor extra gezelligheid. Met een warm drankje erbij is het genieten geblazen!

Heb je kinderen? Dan is het ook leuk om kastanjes of marshmallows boven het vuur klaar te maken. Heb je een tuintafel, dan kun je er ook kaarsjes, pompoenen en dennenappels op neerzetten om de boel nog gezelliger te maken. 

Welke tuin-onderhoudswerkzaamheden kun je het beste uitvoeren in de herfst?

In de maanden september en oktober kun je nog best veel tuinwerkzaamheden uitvoeren. Deze periode is namelijk erg geschikt om appels en peren te oogsten. Ook kun je alvast bloembollen planten voor het aankomende voorjaar. Als je een gazon hebt, dan is de herfst perfect om kale plekjes te doorzaaien. Zo krijg je volgend jaar weer een groen en vol gazon. Gras groeit niet zo hard in de herfst, maar het blijft wel belangrijk om het te maaien. Wel kun je het gras langer laten staan tussen maaibeurten in, want de lange sprieten beschermen de kortere sprietjes tegen de kou.

Tuin alvast winterklaar maken

De winter staat alweer om de hoek, dus eigenlijk moet je je ook op dit seizoen goed voorbereiden in de herfst. In het najaar kun je alvast de bomen en heggen snoeien, zodat ze helemaal klaar voor de winter zijn en in het voorjaar weer kunnen groeien. Je haalt er ook dode takken mee weg en snoeit ze weer netjes in vorm. Ook tuinmeubilair maak je in de herfst grondig schoon voordat je ze naar binnen haalt om te overwinteren. Kou, regen en andere winterse weersomstandigheden kunnen tuinmeubels namelijk flink beschadigen. 

Tags: