Sporten met een blessure of ziekte

Als je gezondheid je in meer of mindere mate in de steek laat, is de ‘verleiding’ groot om ook het sporten of bewegen even op een laag pitje te zetten. Je bent vooral gericht op je gezondheid, en ‘doe maar rustig aan’ is wellicht een veelgehoord advies vanuit je omgeving. Natuurlijk zijn er flink wat aandoeningen waarbij sporten af te raden valt of zelfs simpelweg niet mogelijk is, maar vaak is er ook best ruimte om toch lekker te bewegen. Zolang je je lijf maar respecteert.

 

Blessure

 

Vrijwel iedere sporter krijgt vroeger of later wel eens met een blessure te maken. Dat kan komen door een ongelukje, denk aan een onhandige valpartij op de fiets, of soms zelfs door een medesporter. Zeker bij contactsporten als voetbal ligt een blessure of verwonding altijd op de loer en is er vrijwel geen wedstrijd waarbij iedereen volledig ongeschonden uit de strijd komt.

 

Veel van dit soort kwetsuren gaat gelukkig snel en vaak ook vanzelf weer over. Is de blessure wat ernstiger, of blijf je langer last houden dan gedacht, dan zoek je natuurlijk hulp bij een arts of fysiotherapeut. De behandeling is er in dat geval vaak op gericht om in eerste instantie te herstellen, maar daarna (of zelfs al gedurende het herstel) ook vooral weer te gaan bewegen. Soms zijn daar tijdelijke hulpmiddelen bij nodig. Heb je je arm overbelast bij het tennissen bijvoorbeeld? Dan is tijdelijke rust al dan niet gecombineerd met behandeling van een fysiotherapeut vaak de beste procedure om te volgen. Hierna volgt het weer langzaam opbouwen van de bewegingen en het sporten, vaak nog een tijdje ondersteund door een elleboogbrace. Zo kun je snel, en vaak ook weer pijnloos de activiteit opbouwen zonder opnieuw tegen een blessure aan te lopen.

 

Rustig aan

 

Heb je last van een blessure of aandoening die ervoor zorgt dat je conditie tijdelijk wat minder is, en zoek je een manier om deze weer op te bouwen voor je weer écht aan het sporten gaat? Heel verstandig! Het is tenslotte geen goed idee om na een periode van niets doen opeens weer voluit te gaan sporten: blessures liggen dan volop op de loer.

 

Beter is het om je conditie waar dit kan op peil te houden door bijvoorbeeld stukjes te blijven wandelen of fietsen. Een goed alternatief hiervoor kan ook een fietstrainer zijn, waarbij je geen last hebt van de weersomstandigheden en zelf kunt bepalen hoe zwaar je inspanning kan zijn. Laat je hierbij goed adviseren en begeleiden, zodat je je lijf echt helpt en niet verder beschadigt.

Tags: