Spouwmuur isoleren

Isolaties worden tegenwoordig bijna standaard geïnstalleerd bij huizen. De isolatie zorgt ervoor dat een huis warmte binnenhoudt en beschermd tegen wind en vocht. Steenwol, glaswol en polyurethaan zijn veelgebruikte materialen voor isolaties. Een spouwmuur isoleren is een verstandige keuze. Hierdoor houdt je een hoop warmtetransport tegen.

Een spouwmuur is een muur is een muur met twee delen. De binnenmuur en de buitenmuur, twee evenwijdige muren. De ruimte tussen deze muren heet de spouw. Een spouwmuur isoleren geeft de muur een isolerende functie, naast dat de muur al vochtdoorslag voorkomt. In de zomer houdt de isolatie warmte zo goed mogelijk buiten het huis.

Investering

Een spouwmuur isoleren kost aardig wat geld, maar het is een investering. Door de isolatie wordt de warmte in de winter binnen in huis gehouden. De verwarming hoeft hierdoor minder hoog, waardoor besparen wordt op de energiekosten. Dat is een groot voordeel. Dit is ook milieubewust, aangezien er minder gas wordt gebruikt voor het verwarmen van het huis. Het geld voor de spouwmuurisolatie is waarschijnlijk binnen een aantal jaar weer terugverdient. Wat het precies kost, verschilt per huis, oppervlakte en het soort materiaal dat gebruikt wordt.

Vocht in de spouwmuur

Na een tijdje kan er in de spouwmuur een vochtprobleem ontstaan. Dit ontstaat doordat het huishoudelijke vocht door de isolatie niet zo goed weg komt als daarvoor. De oorzaak is meestal optrekkend vocht uit de grond. Dit zal het pleisterwerk aantasten aan de onderkant en voor een deel in de ruimte condenseren. Hierdoor kunnen schimmels en vochtplekken zichtbaar worden rond het plafond en ramen. Dit vochtprobleem kan opgelost worden door middel van twee dingen. De muur kan geïnjecteerd worden met speciale gel of aan de onderkant bekapt worden.

Isolatiemateriaal spouwmuur isoleren

Het materiaal dat gebruikt wordt bij het isoleren van een spouwmuur zijn eps isolatieparels. Het is een zeer bekend isolatiemateriaal, vanwege hun bijzondere eigenschappen. Het zijn hele lichte parels, maar toch enorm sterk. Het is een heel goed isolatiemateriaal. Ze zijn naast sterk, ook drukvast, waterbestendig, brandvertragend en milieuvriendelijk. Ze kunnen eindeloos gerecycled worden. De eps isolatieparels worden met lijm aangebracht in de spouwmuur. Een spouwmuur isoleren moet op de juiste manier gebeuren door een deskundig bedrijf.

Werkwijze

Een spouwmuur isoleren dient uitgevoerd te worden door een deskundig bedrijf, wil je dat de isolatie goed functioneert. De voorbereiding moet zorgvuldig worden uitgevoerd. De oppervlakte in m2, de spouwbreedte, de boordiameter die mogelijk is tussen de voegen en de diepte van de fundering moeten van te voren bekend zijn. In sommige gevallen moet oude isolatie eerst verwijderd worden, voor de nieuwe wordt aangebracht. De oude isolatie kan niet meer goed functioneren. Elk huis is anders en er wordt van de te voren een plan van aanpak gemaakt voor het specifieke huis. De eps parels worden met luchtdruk naar binnen gebracht in de spouw, via boorgaten. Deze worden na de tijd weer dicht gemaakt met voegmortel. Alles wordt netjes achtergelaten en het huis is goed geïsoleerd. De warmte wordt goed binnen gehouden, er is optimaal wooncomfort.

Tags: