Stappen om een gietvloer te leggen

Zo’n prachtige gietvloer, dat wilt iedereen wel! Maar helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om dit te betalen. Het kan namelijk nog best prijzig zijn als je dit uitbesteed aan een bedrijf. Of je nou een gietvloer in Assen of een andere stad wilt leggen, het blijft een dure uitgave. Gelukkig is het ook mogelijk om zelf een gietvloer te leggen. Natuurlijk moet je dan wel bewust zijn van het feit dat het van mindere kwaliteit zal zijn. Maar daar is de prijs ook naar natuurlijk. 

Stap 1: Schoonmaken

Uhh.. schoonmaken? Ja, de eerste stap is om ervoor te zorgen dat de ruimte waar je de vloer wilt leggen spik en span is. Het laatste wat je wilt is klonten in jouw vloer, omdat je geen zin had om te stofzuigen. Ja, het is dus zeker een belangrijke stap! Zorg ervoor dat je de vloer goed veegt en eventueel dweilt. Let op! Gebruik geen chemische producten bij het dweilen, dit kan invloed hebben op de gietvloer. Zorg er dus voor dat je gewoon heet water gebruikt om de vlekken op de vloer schoon te boenen. 

Stap 2: Gietvloer mengsel maken 

De meest gebruikte gietvloer voor woningen is een PU gietvloer en deze zijn ook makkelijker om aan te leggen. Het zelf leggen van een betonnen gietvloer wordt afgeraden door het moeilijke proces. Zorg ervoor dat je genoeg materiaal hebt aangekocht en plaats het materiaal in een grote emmer. 

Gebruik een boormachine met een mix attachement om het mengsel goed te mengen. Alles goed gemengd? Verplaats het mengsel dan naar een nieuwe grote emmer. Hoe warmer het mengsel wordt, hoe sneller het hard wordt. De huidige emmer is door het mengen warmer geworden en zorgt er dus voor dat het mengsel gaat drogen. Door het te verplaatsen naar een nieuwe emmer, verlaag je de temperatuur en heb je meer tijd om rustig de vloer aan te leggen. 

Stap 3: Mengsel aanbrengen 

Gebruik een lange verfroller om het mengsel aan te brengen op de vloer. Zorg dat je van te voren er zorgt dat er geen pluisjes op de verfroller zit. Je kunt dit doen door wat plakband te pakken en dit hierop aan te brengen. Alle losse pluisjes zullen zo vastplakken aan het plakband. Je kunt het nog makkelijker maken door een kledingroller te gebruiken. 

Als je het mengsel gaat aanbrengen is het belangrijk dat je bij de randen van de kamer begint en van binnen naar buiten toe werkt. Uiteindelijk moet je het zo aanbrengen, dat als de hele kamer gedaan is jij zo bij de deur staat en naar buiten kan. Het is namelijk niet de bedoeling dat je straks vast staat op 1m2 dat nog moet gedaan worden en je moet wachten tot alles droog is, voordat je weg kan. 

Dan is het tijd om de vloer laten drogen en voilà, je hebt een gietvloer! Veel succes!

Tags: