Stappenplan voor het zelf ontstoppen van je afvoer

  • Home
  • Klustips
  • Stappenplan voor het zelf ontstoppen van je afvoer

Een verstopte afvoer in je Bredase woning? Dit levert vooral ergernis op! Zo kun je misschien niet meer koken of afwassen of het hele gezin kan zich niet wassen. En wat als er een verstopping in de wc zit? Het maakt niet uit welke afvoer verstopt is: je wilt deze ten alle tijden zo snel mogelijk ontstoppen. Daarom hebben we hier een duidelijk stappenplan!

Stap 1. Probeer de blokkade handmatig te verwijderen

Gaat het om een verstopping in het toilet? In dat geval kun je een rubberen handschoen aantrekken en met je hand voelen of er iets vastzit in de afvoer. Indien mogelijk kun je de verstopping op deze manier handmatig verwijderen.

Stap 2. Meng soda met heet water (of azijn)

Veel mensen gebruiken eerst een mengsel van huishoudsoda met azijn als ze een lichte verstopping willen oplossen. Soda is effectief tegen vetresten. Azijn wordt vooral gebruikt om te ontkalken. Meng je soda met azijn, dan kan het mengsel flink gaan bruisen. Houd daarom wat afstand tot de afvoer als je het mengsel erin giet. De verhoudingen? Je mengt een half tot heel pak soda met een liter azijn. 

Stap 3. Gebruik een rubberen ontstopper

Heeft het soda-mengsel geen of niet voldoende effect gehad? Dan kun je de rubberen afvoer ontstopper erbij pakken. Zorg dat de plopper in een laag water staat en zet kracht door de ontstopper naar beneden te duwen. Vervolgens trek je de ontstopper weer terug, op deze manier ontstaat er zuigkracht die (hopelijk) de verstopping losmaakt.

Stap 4. Reinig de sifon vanbinnen

Gaat het om een verstopte wasbak, bad of gootsteen? Haal dan de sifon los en maak deze, samen met de leiding, grondig schoon. Monteer de sifon en kijk of het water weer doorloopt. Let er wel op dat je de sifon goed terugplaatst, anders krijg je last van lekkages. Heb je dit nog nooit een sifon uit elkaar gehaald, laat dit dan over aan een rioolspecialist.

Waarom geen vloeibare afvoerontstopper?

Je vraagt je vast af waarom vloeibare afvoerontstopper niet in het stappenplan staat. De reden hiervoor is eigenlijk vrij simpel: chemische middelen doen je leidingen vaak meer kwaad dan goed. Bovendien wordt het vuil in veel gevallen ook niet goed opgelost. Komt het middel per ongeluk ook op je huid of in je ogen? Dan kun je brandwonden oplopen of blind raken!

Toch liever een expert inschakelen?

In dit stappenplan begin je met een simpele maatregel. Gaandeweg kun je steeds een stap verdergaan en wordt het steeds technischer. Waar je ook voor kiest: pas op dat je je sanitair en je leidingen niet beschadigt, want dat kan tot hoge reparatiekosten leiden. Wil je zeker zijn van goed werk? Ga dan naar www.ontstoppingsdienst-breda.nl voor een professionele oplossing. Jouw lokale vakman staat al voor je klaar!

Tags: