Steigerhouten meubels maken? – Volg dit basis stappenplan

  • Home
  • Klustips
  • Steigerhouten meubels maken? – Volg dit basis stappenplan

Steigerhouten meubels zijn de afgelopen jaren erg populair geworden en dat zal voorlopig ook nog wel even zo blijven. Meubels gemaakt van steigerhout hebben namelijk een tijdloos karakter en je kunt ze vaak zo vormgegeven zoals je zelf wilt. Met een simpel beits of een likje verf kun je steigerhouten meubels de uitstraling geven die bij jou passen. Maar wat nu als je zelf steigerhouten meubels wilt gaan maken. Waar moet je dan zoal rekening mee houden? Aan de hand van het 4-delige stappenplan hieronder waar we het onder andere gaan hebben over de keuze van het steigerhout en bouwtekeningen, leggen we dat graag even uit.

Veilig werken

Dit is een punt wat vaak vergeten wordt maar toch ontzettend belangrijk is, veilig werken. Wanneer je namelijk niet veilig te werk gaat, is de kans groot dat er ongelukken kunnen gaan gebeuren. En dat willen we natuurlijk niet. Aangezien veiligheid voor alles gaat, is dit ook een punt van aandacht wat we als eerste behandelen.

Bij veilig te werk gaan kun je aan allerlei dingen denken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Een veilige werkplek waarbij er geen onnodige spullen en/of materialen op de grond liggen waar je over zou kunnen vallen.
  • Het gebruik van beschermend materiaal zoals gehoorbescherming, een veiligheidsbril en beschermde kleding. Weet dat klussen in bijvoorbeeld een korte broek een stuk onveiliger is dan in een lange broek. Vaak is het een kwestie van jezelf de vraag stellen of dit veilig is.
  • Kinderen en klussen. Dit is een zeer onverstandige combinatie. Het beste houd je je kinderen dan ook op veilige afstand en zorg je ervoor dat als je bijvoorbeeld elektrische gereedschappen niet gebruikt, deze ook uit het stopcontact haalt. Dit geldt overigens ook voor jezelf.
  • Gebruik maken van het juiste gereedschap. En hiermee bedoelen we dat je het gereedschap ook gebruikt waar dat het voor bedoelt is en niet voor andere doeleinden. Krijg je een klus niet geklaard omdat je het juiste gereedschap niet in huis hebt? Haal het dan in huis of leen het van iemand, maar probeer het niet met ander gereedschap op te lossen.

Keuze van het steigerhout

Steigerhout heb je in verschillende soorten, maten en kleuren, dus het eerste waar je over na zou moeten denken is: Wat voor soort steigerhout wil ik gaan gebruiken? Je hebt ‘nieuw’ steigerhout maar ook ‘gebruikt’ steigerhout. Nieuw steigerhout is in de regel vaak goedkoper omdat dit relatief simpel te produceren is. Gebruikt steigerhout moet vaak opgekocht en enigszins schoongemaakt worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het verwijderen van cementresten en ander vuiligheid. Hierdoor is gebruikt steigerhout vaak duurder.

Daarnaast is nieuw steigerhout tegenwoordig verkrijgbaar met een grey wash, in het zwart of bijvoorbeeld donker bruin. Maar wanneer je zeker weet dat je nieuw steigerhout wilt gaan gebruiken, maar nog niet weet welke kleur je het wil gaan geven, kies je het beste voor kaal nieuw steigerhout. Je kunt dan altijd nog kijken met welke beits of verf je het wil gaan bewerken.

Goed gereedschap is het halve werk

Voor het maken van steigerhouten meubels heb je dus steigerhout naar jou keuze nodig. Maar zonder goed gereedschap, kun je gaan maken wat je wil, maar als je dit niet in huis hebt kun je nog vrij weinig maken. Met alleen een rolmaat, een handzaag en een hamer wat spijkers ga je er niet komen. Het juiste en goed gereedschap is dan ook erg belangrijk bij het maken van je eigen steigerhouten meubels.

En het belangrijkste benodigde gereedschap hebben we hieronder even voor je op een rijtje gezet:

  • Rolmaat + aftekenpotlood: Meten = weten en dat gaat natuurlijk niet zonder meet- en aftekenmateriaal.
  • Cirkelzaag en/of afkortzaag: Om je steigerhouten planken op maat te kunnen zagen, gebruik je het beste een cirkelzaag of afkortzaag. Het voordeel van een cirkelzaag is dat je hiermee de planken ook in de lengte door kunt zagen. Let op: Een decoupeerzaag is niet geschikt om steigerhouten planken door te zagen. Het zaagje zal bij langere stukken zagen al snel scheef gaan zagen.
  • Accuboormachine: Om je steigerhouten meubels in elkaar te zetten gebruik je het beste een accuboormachine. Enerzijds om de schroefgaten voor te boren en anderzijds om alles in elkaar te schroeven. 

Een goede bouwtekening

Wanneer je zelf steigerhouten meubels wilt gaan maken mag een goed plan natuurlijk niet ontbreken. Zonder een goed plan of een goede bouwtekening, wordt de kans van slagen aanzienlijk kleiner. Wanneer je namelijk besluit om zonder een bouwtekening aan de slag te gaan, is de kans groot dat je dingen over het hoofd gaat zien en dat je mooie steigerhouten meubelstuk mislukt en dat is natuurlijk zonde van je tijd en je materiaal. We raden daarom altijd aan om een goede bouwtekening te gebruiken waarin duidelijk aangegeven wordt hoeveel steigerhout je nodig hebt en hoe je het in elkaar zet. Dit voorkomt verspilling van materiaal en weet je zeker dat je project er mooi uit zal komen te zien.

Tags: