Tegels leggen over een houten vloer

Je hebt net een set mooie goedkope vloertegels op de kop weten te tikken en eigenlijk wil je daarom het geld dat je in eerste instantie hieraan hebt bespaard, wel in je eigen zak houden. Je hebt tenslotte niet voor niets zo je best gedaan een voordelige prijs voor elkaar te krijgen. Waarom leg je de tegels dan niet zelf? Hierbij krijg je alvast de tips over hoe je het beste jouw eerdere houten vloer kunt omtoveren tot een tegelvloer die eruit ziet als nieuw.

 

Nieuwsgierig geworden naar andere tips? Binnenkort plaatsen nog meer tips over het aanbrengen van goedkope wandtegels.

 

 

  • Check allereerst hoe je houten vloer ertoe in staat is. Mocht deze beschadigd zijn of mogen er behoorlijke stukken uit missen, dan is het toch van belang de beschadigde stukken te vernieuwen en de grond weer gelijkvloers te maken. Deze oneffenheden kun je tevens gelijk maken met een vloeibaar plamuurmiddel. Verdeel het middel met een rechte spaan en laat de plamuur goed uitharden.

 

  • Leg de ondervloer of stucloper over de gehele vloer, maar houdt 1 CM afstand tot de muur. De losliggende banen kun je met tape aan elkaar vast maken. Als je ondergrond, en de basis voor de tegel, leg je hierover groef-platen of veer-platen. Het gebruiken van GF-gipsplaten kan daar in tegen ook. Leg ook deze tot een afstand van 1 CM van de muur vandaan.

 

  • Smeer de randen in met een bijgeleverde lijm en schroef de platen, direct na het aanbrengen, aan elkaar. Schroef ze niet vast aan de ondergrond. Verwijder direct de lijmresten en plamuur de plaatvoegen.

 

Je kunt de tegels ook direct op de houten vloer aanbrengen. Indien je deze keuze maakt, schuur de grond dan van te voren en maak deze stofvrij. Het is de bedoeling dat je alle planken met elkaar verbindt door middel van ze vast te schroeven. Breng hierna polystyreen-randstroken aan.

 

  • Breng een waterdichte lijm emulsie aan over het gehele oppervlak van de vloer en leg je verstevigings weefsel-banen met ongeveer 5 centimeter overlapping aan. Breng hierover een egaliseerpasta aan en ondersteun de mogelijkheid van uitlopen met een wisser of glad hulpmiddel.

 

  • Gebruik, bij het kiezen van een keramische tegel, een flexibele tegellijm als topping. Breng deze in gelijke delen over het oppervlak aan.
  • Plaats de tegels over het oppervlak en let hierbij op de voegafstanden.

 

  • Meng de mortel voor de voegen in een emmer gevuld met water, volgens de aangegeven verhoudingen. Trek het voegmateriaal schuin, ten opzichte van het verloop van de voegen, met een rubberen trekker. Nadat alle mortel lichtelijk droogt en een matte kleur begint te krijgen, maak je de vloer schoon met een licht vochtige spons. Laat hierna alles een paar uurtjes drogen en je vloer is klaar!
Tags: