Tips om veilig te klussen

Aangezien loodgieterswerkzaamheden, werken met pijpen omvat, is het zeer belangrijk dat je bedenkt waarvoor een pijp is bedoeld en bevat deze rioolwater of water onder hogedruk? Ook moet je weten wat de mogelijke resultaten zullen zijn van jouw acties. Voordat je begint met klussen, is het raadzaam om enkele basisveiligheidsmaatregelen te overwegen om jouw eigen veiligheid te garanderen. Hier zijn er enkele tips hoe je veilig kan klussen.

1 Sluit het water af

Als je met water moet werken, moet je ervoor zorgen dat je de hoofdkraan dicht maakt. Soms houdt een soort decoratieve dop of knop water onder druk tegen. Doe dit voor je met het werken begint.

2 Bescherm je ogen

Het is altijd raadzaam om een veiligheidsbril te dragen bij het uitvoeren van loodgieterswerk. Je weet nooit wat er zou kunnen gebeuren wanneer je een afvoer openmaakt, of wanneer je een zaag of boor gebruikt of zelfs onder de gootsteen werkt. Dit vormt potentiële oogrisico’s. Tegelijkertijd zal het gebruik van een veiligheidsbril jouw ogen beschermen tegen mogelijke verontreinigingen zoals afvoer of afvalwater.

3 Bescherm jouw gehoor

Werken op lawaaierige plaatsen, vooral als er meerdere werkzaamheden of gereedschappen in één ruimte worden gebruikt, is het niet gezond voor het gehoor. Na verloop van tijd kunnen deze constante luide geluiden leiden tot gehoorverlies of andere trauma’s zoals tinnitus waarbij jouw oren constant rinkelen of zoemen. Bescherm jouw gehoor met behulp van eenvoudige oorplugs. Stel je voor om in een ruimte te zijn, waar een boormachine en zaagmachine tegelijkertijd worden gebruikt.

4 Trek handschoenen aan

Draag geschikte werkhandschoenen om jouw handen te beschermen. Handen komen in contact met veel verschillende materialen en chemicaliën bij sanitaire projecten, maar het gebruik van handschoenen is een gemakkelijke manier om verwondingen te voorkomen. Handschoenen beschermen je ook tegen de ziektekiemen die meestal in afvoerleidingen voorkomen. 

5 Weet waar jouw elektriciteit loopt

Water en elektriciteit mengen niet. Vermijd elektrische schokken bij het uitvoeren van doe-het-zelf-sanitaire werkzaamheden door na te gaan hoe de elektriciteit in het huis in aangelegd.

6 Let op veiligheidscodes

Houd rekening met de standaard veiligheidscodes voor sanitair in jouw regio en lees de instructies en veiligheidswaarschuwingen die worden meegeleverd met alle sanitaire producten of apparaten die je koopt.

7 Vraag om hulp

Houd een helper bij de hand of een bekwame volwassene in de buurt voor het geval er iets misgaat – werk niet alleen! Houd een telefoon opgeladen en toegankelijk, met relevante noodnummers al ingevoerd mocht meer hulp nodig zijn.

8 Draag een gezichtsmasker

Er zijn verschillende chemicaliën en gassen die kunnen worden uitgestoten tijdens loodgieterswerk. Een gezichtsmasker of zelfs een gasmasker is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat jouw longen goed worden beschermd. Als je gaat schuren of zagen, moet je extra voorzichtig zijn. Gebruik wegwerpmaskers om te voorkomen dat je stofdeeltjes inademt.

Kortom, de gekwalificeerde en ervaren loodgieters voorkomen het kleine of fatale ongeval en redden het leven door de veiligheidsmaatregelen te volgen. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van loodgieters om de veiligheidstips en voorzorgsmaatregelen te volgen, maar het is ook de verantwoordelijkheid van de huiseigenaren en doe-het-zelvers, om alle bovenstaande veiligheidsmaatregelen te volgen.

 

Tags: