Verzakking van de fundering, wat nu?

De fundering van een huis of gebouw is dé basis. Daar rust immers het hele gebouw op. Helaas komt het voor dat funderingen verzakken. Gelukkig zijn er ook verschillende herstelmogelijkheden.

Hoe weet ik of mijn fundering verzakt?

Hoe weet u nu of er bij uw pand sprake is van verzakking van de fundering? Er zijn een aantal signalen die hier op kunnen wijzen:

  • Er komen scheuren in de muren
  • De ramen of deuren klemmen
  • De vloeren staan scheef
  • Er is een hoogteverschil ontstaan tussen de woning en de stoep

Als u één of meer van bovenstaande punten herkent dan is het aan te raden onderzoek te laten doen naar uw fundering.

Let op: als uw fundering inderdaad aan het verzakken is, doe er dan zo snel mogelijk wat aan. Hoe langer u wacht hoe groter de schade wordt. Verzakking is namelijk een proces dat doorgaat totdat de oorzaak en het probleem zijn aangepakt.

Wat zijn oorzaken van verzakking?

Verzakking van de fundering kan veel oorzaken hebben. De gesteldheid van de bodem is van grote invloed. Indroging, waardoor de grond naar beneden zakt, of teveel water, waardoor de bodem wegspoelt zijn bekende veroorzakers. Ook de omgeving kan van invloed in, rijdt er bijvoorbeeld veel zwaar verkeer langs dan kunnen de trillingen de schade teweegbrengen. Naast deze omgevingsfactoren kan ook het gebouw zelf de oorzaak zijn. Wanneer er, door een bouwkundige fout bijvoorbeeld, teveel belasting op de fundering komt kan deze ook gaan verzakken.

Hoe is het probleem te fixen?

Bij problemen met de fundering hoeft uw pand gelukkig niet te worden afgebroken. De schade kan worden hersteld zonder veel overlast voor u en de buurt door structurele ondersteuning te creëren. Dit vereist geen enorme opgravingen, maar gebeurt met behulp van handzame hydraulische apparatuur. Indien nodig kan de fundering na het plaatsen van de ondersteuning omhoog worden gevijzeld.

Tip: zorg eerst voor het herstel van de fundering, repareer daarna pas de gevolgschade.

Tags: