Vloercoating ideaal voor vloerrenovatie

Een vloercoating wordt minder dik aangebracht dan een volledige epoxy of PU (polyurethaan) gietvloer. De materialen die gebruikt worden, en daarmee de opties die je hebt, zijn echter hetzelfde. Een vloer coaten met epoxy of polyurethaan kan over de bestaande vloer heen. Wel dient de vloer egaal te zijn. De coating is maar 0,2 tot 0,3 mm dik, hierdoor zul je oneffenheden blijven zien. Ter vergelijking, een volledig nieuwe PU of epoxy vloer is tussen de 3-5 mm dik en zelfs daar moet de ondergrond schoon en egaal zijn. De optie van een coating is ideaal voor renovaties waar de bestaande vloer nog goed, maar niet mooi meer is. Waar je rekening mee moet houden bij de keuze tussen epoxy en polyurethaan, lees je in dit artikel.

Epoxy of polyurethaan vloercoating

Je hebt meerdere types gietvloeren, de meest bekende zijn de epoxy gietvloer en polyurethaan gietvloer. Voor coatings heb je dezelfde keuzes. Welke je kiest, hangt af van het gebruik. Over het algemeen kies je voor woningen polyurethaan en voor bedrijfspanden epoxy. Het verschil zit hem in de hardheid en de uitstraling. Epoxy is harder dan polyurethaan, je kunt over epoxy met een heftruck of auto rijden zonder dat het problemen geeft. Ook is de vloer naast vloeistofdicht, wat polyurethaan ook is, bestand tegen veel soorten chemicaliën. Wat voor voordelen een polyurethaan vloercoating heeft, lees je in de volgende alinea. 

Polyurethaan vloercoating

Anders dan epoxy, voelt polyurethaan warm en zacht aan. Een polyurethaan vloercoating geeft jouw woning een modern, luxe en comfortabel gevoel. Hierdoor is dit de ideale keuze voor een vloer in woonruimtes. De vloer oogt met een matte finish rustig en modern. Een PU gietvloer is in allerlei kleuren verkrijgbaar en hetzelfde geldt voor de coating. Een PU vloercoating kan aangebracht worden op een vloer met vloerverwarming. Doordat het materiaal een klein beetje flexibel blijft, kan het omgaan met de temperatuurverschillen. Overleg altijd van tevoren wat de maximale temperatuur is die de vloer kan verdragen. Dit geldt niet alleen voor gietvloeren maar ook voor keramische tegels, hout en laminaat.

Op welke ondergrond kan een vloercoating?

Een vloercoating kan op vrijwel iedere ondergrond aangebracht worden, de vloer dient echter wel egaal te zijn. Oneffenheden dienen eerst weggewerkt te worden. Sommige vloeren dienen eerst geschuurd of gestraald te worden om een goede hechting te garanderen. Een coating aanbrengen op de vloer lijkt eenvoudig, maar de kwaliteit van de vloer wordt bepaald door de voorbereiding van de ondergrond. Een vakman kan dit het beste doen.

Vloercoating zelf aanbrengen of laten aanbrengen?

Wanneer je niet precies weet hoe je een coating op de vloer aanbrengt, dan kun je dit het beste laten doen. Een vloer die scheurt of afbladdert moet vaak helemaal opnieuw. Bij vloercoatings en gietvloeren is goedkoop meestal duurkoop. De aanschafprijs is dan laag, maar de levensduur is kort. Coatings en gietvloeren zijn chemische producten die bestaan uit een mengsel van meerdere stoffen. Een epoxyvloer bestaat uit epoxyhars en additieven. Welke kwaliteit voor deze toevoegingen gekozen is, en welke additieven erin zitten, zijn van directe invloed op de prijs van de vloer, op de levensduur en op het gebruik.