Wanneer iets goed moet, doe je het zelf; bouw je eigen schutting!

Een beetje privacy is nooit weg. En veiligheid ook niet, als het op kinderen en huisdieren aankomt. Bouw daarom je schutting op met behulp van rabatdelen!

Natuurlijk hebben pottenkijkers niks te zoeken op jouw erf. En ook wil je wellicht wat meer controle hebben over de gangen van je kinderen en/of huisdieren. ‘Overzicht’ is dan ook een sleutelwoord als het over schuttingen gaat.

Het opbouwen van zo’n constructie vergt echter wel wat meer dan simpelweg wat planken bij elkaar zoeken en die tegen mekaar aan timmeren. Een degelijk uitgetekend plan is wel zo handig. Daarna verzamel je de benodigde onderdelen bij elkaar en ga je aan de slag. Hoe? Dat lees je hieronder.

Voorbereidingen

Mogelijk zijn er restricties op het bouwen van schuttingen in jouw gemeente. Denk hierbij aan de lengte en de hoogte ervan. Mocht het bouwsel iets te veel aan de hoge kant zijn, dan kan een toevallig passerende ambtenaar je sommeren om het geval weer af te breken. Bovendien kunnen je buren gaan klagen als zij het met de komst van je schutting – ofwel het uiterlijk ervan – niet eens zijn. Ga daarom met beide partijen apart in conclaaf.

En denk zelf na over de materialen die de basis van je schutting moeten vormen. Kies uit onder andere draad, kunststof of steenkorven. Voor zeker- en duurzaamheid ga je natuurlijk voor hout.

Nadat je klaar bent met zagen en timmeren, wordt het tijd om het geheel in de grond te zetten. Voordat je dit doet, is het aan te bevelen om eerst te zien of de grond geschikt is en, zo niet, deze bewerkt dient te worden. Er mogen zich geen obstakels in bevinden zoals afval, boomwortels of gesteente en ook moet de grond niet te drassig zijn. Dat kan de stevigheid van je schutting flink op het spel zetten.

Ook rekening houden met:

Hoe je schutting eruit gaat zien. Dat is natuurlijk mede van het materiaal afhankelijk. In hoeverre verf daarop invloed heeft ook. Onder andere grijs, wit, antraciet en rabatdelen in het zwart zijn verkrijgbaar.

Weet ook zeker wat je aan je zicht onttrekt. En aan dat van je buren. Maak hierover gedegen afspraken met jezelf.

Kies ook altijd planken en gleufbalken uit van de hoogste kwaliteit om een schutting te garanderen die wel wat kan hebben!

Tags: