Bij het verkopen van een woning zijn er allerlei factoren waar je rekening mee moet houden. Daardoor is het lastig om nog door de bomen het bos te kunnen zien. Een van deze factoren zijn de verborgen gebreken. Dit zijn aspecten van een huis die onderhoud of reparaties nodig hebben, maar waarbij dit met het blote oog niet onmiddellijk te zien is. Maar wat zijn nou precies de verborgen gebreken waar je rekening mee moet houden? In deze blog ontdek je ze.
Er zijn verschillende soorten verborgen gebreken
Ten eerst zijn er verschillende soorten verborgen gebreken. Voorbeelden van verborgen gebreken in huis zijn verdeeld in twee categorieën. Ten eerste is er gebrek dat normaal gebruik in de weg staat. Dit betekent dat een woning door dit gebrek niet langer bewoonbaar is. Denk dan aan een kapotte douche of een dak dat verrot is. Ten tweede zijn er gebreken die geen normaal gebruik in de weg staan. Dit zijn kleinere gebreken die wonen minder fijn maken, maar nog steeds meer dan mogelijk zijn.
Wat gebeurt er als deze gebreken niet op tijd zijn ontdekt?
Indien een verborgen gebrek niet op tijd is ontdekt, zijn er meerdere scenario’s die zich afspelen. Wanneer een gebrek normaal wonen in de weg staat, ben je als verkoper aansprakelijk hiervoor. Wees je dus goed bewust van de staat van het huis voordat je besluit om hem in de verkoop te zetten. Bij alle andere gevallen van een verborgen gebrek dat na de verkoop is ontdekt, ligt de aansprakelijkheid bij de koper.
Hoe je deze verborgen gebreken opspoort
Wanneer jij drama wil voorkomen, is het zaak om deze verborgen gebreken op tijd op te sporen. Je wil immers je reputatie heel houden en niet achteraf voor veel kosten opdraaien. Een bouwkundige keuring laten uitvoeren door een expert als Huiskeur is dan ook zeker aangeraden. Tijdens deze inspectie op locatie wordt er door een specialist gezocht naar gebreken. Als verkoper voldoe je met een bouwkundige keuring direct aan de meldingsplicht. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat de verkoop van je woning vlekkeloos verloopt.