Wees voorbereid om olielekken te voorkomen!

Close-up Photography of a Power Tool

De beste manier om met een lek op de werkplek om te gaan, is “voorbereid zijn” om vervuiling van de olie te voorkomen. Het is niet zo moeilijk om dit te doen, het is gewoon een kwestie van de juiste manier te gebruiken om olie op te slaan en mensen te trainen hoe ze zich op het werk moeten gedragen wanneer er een machine lekt. De gevolgen van een lek kunnen uitgebreid en onverwacht zijn, wat mogelijk kan leiden tot aanzienlijke boetes, materiaalverlies, productieonderbrekingen die ontevredenheid en tijdverlies veroorzaken. Uitglijden en vallen van werknemers die risico lopen op letsel en soms langdurig niet in staat zijn om te werken.

Zelfs kleine olievlekken van machines kunnen een extra kostenpost zijn, die je best kunt missen. Olie druppelt uit machines of vaten met olie die worden omgegooid door onzorgvuldig gebruik. Dit kost allemaal geld en kleine hoeveelheden gaan in de loop van de tijd oplopen tot grote hoeveelheden. Maar training alleen is niet genoeg, want ondanks de beste plannen gaat het soms mis.

Wat kun je doen om te vermijden dat er olie op de werkvloer terecht komt?

Begin met het goed onderhouden van de machines

Laat niets lekken. Doe jezelf een belofte om nieuwe afdichtingen, nieuwe kranen, of wat dan ook, te installeren om olielekken te verwijderen. Doe dit beter vroeg dan laat. Wanneer heb je voor het laatst een vuile F1-garage gezien? Ze zijn schoon, omdat de mensen die daar werken trots zijn op wat ze doen, wat leidt tot schone en veilige ruimtes. Als tijdelijke maatregel kun je absorberend materiaal zoals katoenen doeken onder het lek leggen, maar zorg ervoor dat het tijdelijk is, gebruik het niet als een excuus om de daadwerkelijke reparatie uit te stellen.

Wees voorbereid

Denk na over wat er kan worden gemorst en in welke hoeveelheden. Koop vervolgens absorberende middelen van het juiste type en houd ze dichtbij de plaats waar ze kunnen worden gemorst. Sommige absorptiemiddelen zijn speciaal ontworpen voor het absorberen van olie. 

Bescherm de werknemers

Niemand verdient het om in gevaar te komen bij het verwijderen van gemorste olie. Medewerkers moeten de juiste beschermende kleding hebben. Een lek op de weg vereist ook een gespecialiseerde reactie, gezien de gevaren van de olie, maar ook de verkeersstroom op gang te houden.

Handel snel

Als er olie lekt, is er geen tijd te verliezen. Zelfs een minuut vertraging kan de impact van een lek vermenigvuldigen en klein probleem in een grote crisis veranderen.

Hou het in bedwang

De eerste actie moet zijn, het stoppen van het lek. Denk eerst aan de drains en gebruik de drains om gemorst materiaal te stoppen. En dan, wanneer je denkt aan afvoeren die verder weg zijn, richt je een soort barrière op om te voorkomen dat de gemorste vloeistoffen zich verspreiden. Het “opruimen” van olie door het ergens in een afvoer te dumpen is zeer schadelijk voor de omgeving en kan aanzienlijke schade veroorzaken, met daarbovenop nog hoge boetes. Gebruik absorptiemiddelen of granulaat die de olie opzuigen. Zodra het granulaat verzadigd is, kun je het opruimen met een borstel en een schop.

Gooi het afval wet weg op een verantwoorde manier

Het granulaat of de absorberende doeken kunnen niet zomaar in de vuilnisbak gaan, maar moeten op een verantwoorde manier worden verwijderd. Zorg er altijd voor dat je voldoende materiaal in de buurt hebt wanneer je werkt met machines die mogelijk kunnen lekken.

 

Tags: