Wil je graag een draagmuur verwijderen? Hou hier rekening mee!

 • Home
 • Klustips
 • Wil je graag een draagmuur verwijderen? Hou hier rekening mee!
Wil je graag een draagmuur verwijderen? Hou hier rekening mee!

Het spreekt voor zich dat een woning doorgaans bestaat uit een niet onaanzienlijk aantal verschillende muren. Voor het merendeel van deze muren geldt dat ze vrij eenvoudig verwijderd kunnen worden. Dit omdat ze doorgaans alleen maar als doel hebben om bijvoorbeeld een grote ruimte op te delen in verschillende kleine(re) ruimtes. Dit gezegd hebbende is het zo dat er in een huis ook altijd zogenaamde draagmuren zijn terug te vinden. Voor deze muren geldt dat ze zoals de naam reeds aangeeft over een dragend karakter beschikken. Een draagmuur verwijderen is net wat minder eenvoudig mogelijk dan het weghalen van een standaard muur. Waarom dat nu precies zo is en waar je rekening mee moet houden laten we je graag hieronder ontdekken.

Wat zijn draagmuren precies en wat maakt ze zo gevaarlijk?

Voordat we dieper ingaan op de relevante informatie met betrekking tot een draagmuur verwijderen is het belangrijk om even concreet aan te geven wat dergelijke muren nu precies zijn. Het spreekt voor zich dat een woning in het merendeel van de gevallen beschikt over verschillende verdiepingen. De aanwezigheid van deze verschillende verdiepingen zorgt er in de praktijk voor dat er onderaan op het gelijkvloers bepaalde ondersteunende delen terug te vinden moeten zijn. 

Het zijn net deze delen die we bestempelen als zijnde draagmuren. De vraag die veel mensen zich dan meteen stellen is waarom sommigen er graag voor willen kiezen om deze muren te laten verwijderen. Dat is zeer eenvoudig. Het weghalen van één of meerdere draagmuren kan namelijk zomaar zorgen voor meer open ruimtes en bijgevolg ook een hoger gelegen woningwaarde. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap. 

Kan je een draagmuur verwijderen?

Een draagmuur verwijderen behoort in het overgrote merendeel van de gevallen zonder probleem tot de mogelijkheden. Dit gezegd hebbende is het wel van cruciaal belang dat dit op een correcte manier en door een ervaren vakman gebeurt. Het niet correct weghalen van een draagmuur kan er namelijk in de praktijk zomaar voor zorgen dat de stabiliteit van je woning in het gedrang komt. In het meest extreme geval zou het foutief verwijderen van draagmuren zelfs kunnen leiden tot het (gedeeltelijk) instorten van de woonst. Het spreekt voor zich dat dit niet meteen de bedoeling is. 

Hoeveel kost het verwijderen van een draagmuur?

Een draagmuur verwijderen behoort in de praktijk dus doorgaans perfect tot de mogelijkheden. Het spreekt evenwel voor zich dat het weghalen van een dergelijke muur bepaalde kosten met zich meebrengt. Voor deze kosten geldt dat er rekening moet worden gehouden met onder meer:

 1. Het laten maken van een bouwtekening;
 2. Het laten uitvoeren van een constructieberekening;
 3. Stempelplan;
 4. Legeskosten;
 5. Sloopkosten;
 6. Materiaalkosten;
 7. Arbeidskosten;
 8. Kosten voor afvalverwerking;

Het spreekt voor zich dat deze kosten in de praktijk niet zijn vastgesteld en sterk beïnvloed kunnen worden door de situatie in kwestie. Dit betekent concreet dat er ook sprake kan zijn van een niet onbelangrijk verschil in prijs. Gemiddeld kan je er rekening mee houden dat je de constructeur voor het weghalen van een draagmuur een kostprijs moet betalen gelegen tussen de 3.500 & 7.500 euro.

Tags: