Zo kies je de beste plek voor een airco

beste plek voor een airco

De airco op de juiste plaats installeren is van grote waarde. Dit helpt om de ruimte perfect te koelen. Het is aan de hand van enkele tips mogelijk om elke unit goed te plaatsen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de buitenunit net zoveel aandacht te geven als de binnenunit. Zeker ook omdat er in 2021 nieuwe regelgeving met betrekking tot strengere geluidseisen van kracht is geworden. Dit gaat vooral om de nieuwe airco’s die geplaatst worden. Ook dit weegt dus mee bij het optimaal plaatsen van de airco.

De binnenunit plaatsen

Het is vooral belangrijk om goed naar de ruimte waarin de airco komt te kijken. Is dit bijvoorbeeld een woonkamer, of juist een slaapkamer? Dit is belangrijk om de juiste plek te bepalen voor de unit. Het is slim om er een installateur bij te halen. Al is zelf de airco installeren natuurlijk ook gewoon een goede optie. Let wel op, want er kleven voorwaarden aan de plaatsing van een airco. Deze mag bijvoorbeeld niet te dicht bij een warmtebron komen. Ook is het beter wanneer de zon er niet direct op valt. Dit kan de airco in de war brengen.

De buitenunit plaatsen

Ook voor de buitenunit gelden enkele belangrijke zaken. Dit is vaak het ondergeschoven kindje, maar dit is niet terecht. De unit kan op veel plekken worden geplaatst dankzij de wandbeugel. Het is belangrijk dat je kijkt naar een plek waar deze wat minder zichtbaar is. Al hangt dit ook van de situatie af. Het is belangrijk dat de unit volledig vrij is. Dit komt de werking ervan ten goede. Zoals het ook zo is dat de unit in de schaduw beter werkt. Denk daarnaast ook aan de regels met betrekking tot geluid. Dit geldt voor jezelf, maar ook voor de omgeving.

Voldoen aan de geluidseisen

Het is belangrijk om te kunnen voldoen aan de geluidseisen. Een mobiele airco in de aanbieding kopen kan een oplossing zijn. Het is echter ook mogelijk om gewoon met vaste units te werken. Let er dan op dat deze overdag niet meer dan 45 dB geluid produceren. ’s Nachts ligt de norm op 40 dB. Deze norm moet op de perceelsgrens gemeten worden. Woningen die heel dicht op elkaar staan, kunnen dus vaak beter worden gekoeld met een mobiel systeem. Het is slim om dit eerst goed uit te zoeken.

Tags: