Iedere huizenbezitter krijgt er vroeg of laat mee te maken: Een lekkage. Het gaat meestal mis op dezelfde bekende plaatsen. De dakgoot is een bekend probleemgebied.
Veel dakgoten in Nederland zijn gemaakt van lood. Lood is sinds jaar en dag gebruikt doordat het een flexibel en licht materiaal is wat goed te verwerken is. Lood blijft jarenlang waterdicht. Echter na verloop van tijd kan er door slijtage een lek of een scheur ontstaan. Voorheen was de beste oplossing altijd het vervangen van het lood. Uiteraard een ingrijpende en dure ingreep.
Sinds de introductie van EPDM is het mogelijk om een dakgoot (en ook andere lekkages) te repareren zonder dat er ingrijpende reparaties aan te pas komen.
Wat is EPDM?
EPDM is een soort rubber of polymeer dat bekend staat om zijn uitermate hoge duurzaamheid en weersbestendigheid. Daarbij is EPDM makkelijk te verwerken. Er bestaan zelfs zelfklevend varianten die direct aangebracht kunnen worden op het lek in uw dakgoot.
Hoe EPDM aan te brengen
EPDM kunt u aanbrengen met de door de fabrikant aanbevolen lijm of kit. Of u gebruik een zelfklevende variant. Uiteraard dient de ondergrond eerst gereinigd en opgeschuurd te worden. Vervolgens maakt u de ondergrond stofvrij en droog en plakt u de EPDM op het lek. Zit een lek in een hoek of op een ander moeilijk bereikbare plaats dan kunt u nog gebruik maken van een EPDM kit om de randen of te kitten en zodoende een waterdicht geheel te creëren.
Voordelen van EPDM
EPDM gaat extreem lang mee (een levensduur van meer dan 50 jaar). Het materiaal heeft nagenoeg niet te leiden onder UV straling. Daarnaast is EPDM makkelijk te verwerken. EPDM Blijft flexibel dus ook na verloop van tijd kunt u het materiaal gebruiken of verschuiven indien nodig. EPDM kan aangetast worden door bepaalde stoffen zoals chloor. Pas dus op bij verwerking nabij zwembaden.
Kortom EPDM is een ideale materiaal voor de doe-het-zelver maar ook voor de specialist in dak en geveltechniek.