Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat in principe uit een collector en een voorraadvat. De collector (die op het dak geplaatst wordt) bevat vloeistof die door het daglicht wordt opgewarmd. Deze vloeistof wordt in een gesloten circuit rondgepompt door de collector en een warmtewisselaar in het voorraadvat. Deze warmtewisselaar geeft de warmte weer af aan het leidingwater. Het verwarmde leidingwater gaat naar de combi-cv-ketel. De cv-ketel zorgt voor de naverwarming van het leidingwater, zodat het warm genoeg is voor gebruik. Omdat de ketel minder hoeft te branden wordt tot 60% van het gasverbruik voor tapwater uitgespaard. Interesse in zo’n system? Op Zonneboilerrevolutie.nl vindt u uitgebreide informatie even als lokale installateurs die expert zijn op dit gebied.

 

In Nederland is de optimale opstelling voor een zonnecollector:

 

  • gericht op het zuiden, ongeveer 5º naar het westen
  • een hellingshoek van ongeveer 36º

 

Bij deze opstelling vangt de collector ruim 1100 uren volle zon per jaar.

Plaatsing op west, zuidwest, oost en zuidoost kan ook maar dan zijn de opbrengsten lager.

 

Zonnecollectoren kunnen op verschillende daktypen toegepast worden:

 

In of op een schuin pannendak:

Collectoren worden met een railsysteem op de dakpannen bevestigd. De doorvoeren naar de boiler lopen via beluchtingspannen. Collectoren kunnen ook praktisch onopvallend de plaats innemen van een aantal dakpannen. De leidingen zijn daarbij volledig uit het zicht.

 

Op een plat dak:

Verticale of horizontale zonnecollectoren worden op een aluminium frame op het dak geplaatst. Het frame is instelbaar in een hoek tussen 30º en 60º voor een maximale lichtvangst.

Op een golfplaten dak:

Vooral in agrarische omgeving komen golfplaten daken veel voor. Door een speciale bevestiging (waarbij we niet door de golfplaten hoeven te boren) kunnen de collectoren probleemloos bevestigd worden

 

Een zonneboilersysteem zorgt voor het verwarmen van een groot deel van uw tapwater voor keuken en douche door middel van zonne-energie. Andere toepassingen, zoals centrale verwarming of verwarming van een zwembad, of combinaties van toepassingen zijn ook mogelijk.

Tags: