Waarom je HPL plaatmateriaal voor jouw project zou moeten gebruiken

  • Home
  • Klustips
  • Waarom je HPL plaatmateriaal voor jouw project zou moeten gebruiken

Na weken (lees: maanden) ons leven aan te hebben moeten passen aan de huidige gezondheidscrisis, hebben we met elkaar ons draai gevonden in het nieuwe normaal. We mogen steeds weer een beetje meer en hebben ook weer zin om wat actie te ondernemen. Misschien ben jij eindelijk jouw eigen bouwproject thuis begonnen, iets waar je wellicht al een aantal maanden over nadacht? Of misschien heb je juist in een spontane bui wat ideeën op papier gezet. Tijd om die uit te gaan werken! In deze blog lees je hoe HPL plaatmateriaal een goede oplossing kan bieden voor jouw project.

Wat is HPL nu eigenlijk?

HPL staat voor High Pressure Laminate en wordt gemaakt uit een combinatie van houtvezels of papier en fenolhars die onder hoge druk en verhitting tot een plaat geperst worden. HPL bevat een harde toplaag van melaminehars. Dit is de hardste synthetisch gemaakte organische stof die er bestaat. Dit leidt tot slijtvastigheid en zorgt er daarnaast voor dat de plaat zo hard en dicht is dat zonlicht en vocht niet kunnen doordringen tot het binnenste gedeelte van de plaat. Dit maakt de plaat zeer geschikt voor toepassingen op de gevel, afwerking van het dak en goten, het boeiboord, dakkapellen en bijvoorbeeld garageboxen. Ook is dit materiaal geschikt voor binnen gebruik, zoals voor het badkamerinterieur en wandbekleding. Omdat het gemakkelijk te reinigen is, zie je deze platen ook vaak in bijvoorbeeld ziekenhuizen.

De bewerking van HPL

Door de hardheid van de toplaag en de kern kan HPL niet bewerkt worden op de manier zoals je dat wellicht van hout gewend bent. Echter, als je speciale gereedschappen gebruikt die geschikt zijn voor bewerking van hardhout, is HPL goed te bewerken. Ga je de HPL plaat zagen, kies dan voor een decoupeerzaag met instelbare pendelstand en variabel toerental of een cirkelzaag met wisselende- of trapezium vertanding. De reinigen van HPL is daarnaast erg eenvoudig. Het is aan te raden buitenbeplating minstens een keer per jaar goed schoon te maken, zodat het langer mooi blijft en vuil minder kans krijgt om aan te hechten. Voor het reinigen volstaat gewone huishoudzeep, maar een schoonmaakmiddel voor buitenbeplating is aan te raden.

Trespa

In jouw zoektocht naar HPL plaatmateriaal zul je geregeld Trespa terugvinden. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in het maken van HPL platen voor buitengebruik. Zo’n trespa plaat wordt voorzien van een EBC (Electron Beam Coating) die de duurzaamheid en weersbestendigheid van de platen verhoogd. Deze platen zijn prima te combineren met andere bouwmaterialen en zijn daarnaast in diverse soorten en kleuren verkrijgbaar.

Tags: