Als je een huis wil gaan kopen zijn er altijd zaken waar je niet meteen aan denkt waar je op zou moeten letten bij het bezichtigen van een huis. Voor het oog zou het huis er helemaal perfect uit kunnen zien, maar toch wil je natuurlijk geen onvoorziene kosten moeten maken als je het huis eenmaal hebt gekocht. Daarom wordt er bij aanschaf van een huis een bouwkundige keuring gedaan. Maar wat zijn de kosten van zo een bouwkundige keuring dan? In deze blog lees je daar meer over.
Wat zijn de kosten voor een bouwkundige keuring?
De kosten van een bouwkundige keuring kunnen nogal uiteenlopen. Dit is deels ook afhankelijk van wat je allemaal gecontroleerd wil hebben. Het is namelijk mogelijk om wat extra zaken toe te voegen aan het standaard bouwkundig rapport. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan advies over hoe je je huis nog energiezuiniger zou kunnen maken.
Ook de inhoud van de woning die gekeurd moet worden speelt een rol bij een keuring. Hoe meer M3 inhoud je huis heeft hoe meer je gaat betalen voor de keuring.
Toch zijn er ook experts die een all-in prijs gebruiken. Hierbij is het bedrag vast en transparant en zal je nooit voor onvoorziene kosten komen te staan. De inhoud van het bouwkundig rapport zal daardoor niet veranderen, want hier zijn richtlijnen aan verbonden waar iedere expert zich aan dient te houden.
Kan je de kosten voor een bouwkundige keuring aftrekken?
Als je dan toch bezig bent met het hele kostenplaatje is het helemaal geen gekke vraag om te stellen of de kosten van een bouwkundige keuring ook aftrekbaar zullen zijn. In veel gevallen is het namelijk ook zo dat je de kosten af kan trekken van de belasting bij het indienen van je belastingaangifte.
Er zit wel een maar aan, want deze moet wel samenhangen met het afsluiten van je hypotheek vanwege aankoop, onderhoud of verbetering aan je huis. Wat in de meeste gevallen natuurlijk wel zo zijn, want in zo een rapport staan zaken die verbeterd kunnen of moeten worden aan het huis.