Wat zijn bouwtekeningen en welke bestaan er allemaal?

  • Home
  • Klustips
  • Wat zijn bouwtekeningen en welke bestaan er allemaal?

Iedereen weet natuurlijk wel dat er zoiets bestaat als bouwtekeningen. De vraag die veel mensen zich echter stellen is wat zo’n tekeningen nu precies zijn. Het antwoord op deze vraag kan in de praktijk best wel eens verschillen. Het enige juiste antwoord is echter dat bouwtekeningen technische tekeningen zijn die een gebouw of bijvoorbeeld een kunstwerk kunnen voorstellen. Bovendien geldt voor bouwtekeningen dat ze geen vast stramien volgen. Dit betekent dat ze in de praktijk voor kunnen komen in tal van verschillende vormen. Wil jij ook graag meer te weten komen over wat bouwtekeningen nu precies zijn en bovendien ook hoe ze in de praktijk gemaakt kunnen worden? Lees dan vooral snel verder!

 

De theorie achter bouwtekeningen 

 

Bouwtekeningen bestaan in de praktijk in tal van verschillende vormen. Daarnaast kan er ook worden vastgesteld dat ze over verschillende functies kunnen beschikken. In het merendeel van de gevallen is het zo dat bouwtekeningen worden gemaakt door een architect of een zogenaamd bouwkundig leraar. Dit gezegd hebbende is het ook mogelijk dat jij als eigenaar van het huis ervoor kiest om een tekening te maken. Ga jij bijvoorbeeld zelf de schuur tekenen die je graag zou willen bij laten bouwen op je eigendom? Dan is ook dat puur theoretisch gezien een bouwtekening. Het maken van een bouwtekening kan vandaag de dag overigens op verschillende manieren gebeuren. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om ze gewoon manueel te tekenen of je kan hiervoor gebruikmaken van gespecialiseerde software. In het laatste geval is het wel zo dat er een beetje additionele kennis vereist kan zijn. 

 

Welke verschillende soorten bouwtekeningen bestaan er?

 

Vergis je overigens niet, het is zo dat er in de praktijk sprake is van heel wat verschillende soorten bouwtekeningen. Heel wat mensen gaan er nog altijd vanuit dat elke bouwtekening precies dezelfde is, maar dat is absoluut niet correct, integendeel. We maken in de praktijk dan ook onder meer een onderscheid tussen de bouwtekeningen zoals hieronder aangegeven: 

  • Bestektekeningen en constructietekeningen; 
  • Installatie- en detailtekeningen; 
  • Ontwerptekeningen; 
  • Plattegronden; 
  • Revisietekeningen en schetsontwerpen; 
  • Werktekeningen; 

Elk van de bovenstaande bouwtekeningen beschikt in de praktijk over diens eigen functie. Dit betekent automatisch ook dat elke bouwtekening in de praktijk betrekking heeft tot een bepaalde fase van het bouwproject. In principe kom je aldus tijdens het realiseren van een bouwwerk altijd in aanraking met de verschillende soorten bouwtekeningen die er bestaan.

Vraag direct een offerte voor een deskundige bouwtekening aan bij We Build 4 You.

 

Zelf bouwtekeningen maken of niet?

 

In principe zou je in de praktijk de keuze kunnen maken om zelf bouwtekeningen te maken, althans op voorwaarde dat je daarvoor over voldoende kennis beschikt. Steeds meer mensen maken bewust de keuze om zelf hun bouwtekeningen te maken omdat ze op die manier toch een behoorlijk aantal kosten kunnen uitsparen. Door gebruik te maken van gespecialiseerde software is dit tegenwoordig ook een stuk eenvoudiger geworden dan vroeger. Op zich is dit dus perfect mogelijk, al is het in de praktijk wel zo dat je min of meer genoodzaakt zal zijn om deze bouwplannen nog even ter goedkeuring voor te leggen aan bijvoorbeeld een architect. Dit is in ieder geval zeer sterk aan te raden om eventuele fouten in de plannen voor aanvang van de werkzaamheden te ontdekken en aan te passen.

Tags: