Welke warmtepomp past bij mij?

De warmtepomp is hot! Nederland moet langzaam maar zeker af van het gas. En dat betekent dat we massaal moeten overstappen op duurzame alternatieven. De meest waarschijnlijke vervanger voor de CV-ketel is de warmtepomp. Maar er zijn enorm veel verschillende modellen. Welk type warmtepomp past nu bij mijn woning, budget en situatie? In deze blog kom je meer te weten over de verschillende systemen, en vind je tips en advies met betrekking tot het kiezen van een geschikte warmtepomp. 

Een geschikte warmtepomp kiezen

Wie zich oriënteert op de aanschaf van een warmtepomp komt er al gauw achter dat er enorm veel verschillende systemen zijn. En de kosten van de verschillende pompen verschillen ook nog eens enorm. Wat is nu voor mijn situatie een geschikt systeem? Een overzicht vind je hieronder. Meer info? Via deze warmtepomp-website tref je alle handige info over systemen, installateurs en subsidies. 

Water/water warmtepomp (kosten €15.000 tot €20.000)

Dit type haalt de warmte uit het grondwater. Hiervoor is een grondboring nodig. De kosten van zo’n systeem zijn daarom relatief hoog. Een water/water systeem is eigenlijk alleen mogelijk wanneer je voldoende ruimte hebt in de tuin. De investering is groot, maar het rendement is er dan ook naar. De rekening van je energiemaatschappij zal een stuk lager liggen. 

Bodem/water warmtepomp (kosten €15.000 – €25.000)

Ook bij een bodem/water systeem wordt er in de grond geboord. Het verschil met het water/water systeem is dat de warmtepomp hier  warmte uit de bodem haalt om er een zogenaamd watercircuit mee te verwarmen. Het is ook een duur systeem, maar wel met een uitstekend rendement. 

Lucht/water warmtepomp (€10.000 – €15.000)

Een lucht/water systeem haalt de warmte uit de buitenlucht. Het is een stuk gemakkelijker te plaatsen. Ook als je minder ruimte bij huis hebt. En de investering ligt een stuk lager. Een uitstekend systeem voor het kleinere budget. 

Hybride warmtepomp (€5.000 – €7.000)

Wil je rustig aan beginnen met het “verduurzamen” van de woning? Kies dan een hybride warmtepomp. Zo’n hybride systeem is een combinatie van een “traditionele” CV-ketel en een warmtepomp. Het systeem kan in vrijwel iedere woning met gasaansluiting worden geplaatst. De pomp kan niet zelfstandig opereren, en ondersteunt eigenlijk de gasketel. Het voordeel van dit systeem is dat de initiële investering vrij laag ligt. Bovendien zijn er interessante subsidies mogelijk