Brand voorkomen

Er zijn veel barnden die onverwachts plaatsvinden en vaak een grote persoonlijke en financiële prijs hebben. Wanneer een brand uitbreekt, verspreidt deze zich snel en kan een huis in slechts vijf minuten overspoelen. Daarnaast bedreigen de hitte en de rook het leven van iedereen die zich in het gebouw bevindt. Gelukkig zijn branden in de meeste gevallen te voorkomen en daar helpen wij je graag bij!

Rookmelders installeren

Het installeren van rookmelders is een belangrijke eerste stap om de verspreiding van brand te voorkomen en het risico op overlijden of ernstig letsel te verkleinen. Rookmelders waarschuwen de bewoners van een huis wanneer er brand is. Ze moeten per 1 juli 2022 op elke verdieping van een woning worden geïnstalleerd. Onderling verbonden alarmmelders vormen een doeltreffend alarmsysteem, aangezien zij met elkaar communiceren zodat zij allemaal afgaan wanneer het eerste alarm afgaat. Rookmelders moeten in de buurt van slaapvertrekken en in de kelder worden geplaatst.

Test rookmelders regelmatig

Het is niet voldoende om alleen rookmelders in huis te installeren. Ze moeten regelmatig worden geïnspecteerd en maandelijks getest worden om er zeker van te zijn dat ze werken. De batterijen moeten jaarlijks worden vervangen en het hele alarmsysteem moet om de tien jaar worden vervangen.

Een vluchtplan opstellen en oefenen

In geval van brand, kan een vluchtplan letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood. Iedereen zou de tijd moeten nemen om een vluchtplan op te stellen en dit met alle bewoners van het huis te delen. Noodplannen zijn er niet alleen voor woningen; bedrijven moeten ook een plan hebben voor de veilige evacuatie van werknemers en klanten. Idealiter zouden er voor elke kamer twee vluchtroutes moeten zijn uitgestippeld. Iedereen moet met deze routes bekend zijn en het plan moet eens per maand worden herzien en geoefend.

Vermijd roken binnenshuis

In huizen waar een of meer mensen roken, moeten duidelijke regels zijn over waar ze mogen roken. Sigarettenas en het risico van wegdommelen tijdens het roken vergroten de kans dat bekleding, vloerbedekking of beddengoed vlam vatten. Als je buitenshuis rookt, moet je sigaretten altijd volledig uitdoven in een met zand gevuld blikje of een asbak en ze nooit gewoon op de grond laten vallen.

Veilig koken

De keuken is een ander gebied waar brandveiligheidsregels van kracht moeten zijn. Het is misschien wel een van de meest voorkomende plaatsen waar een woningbrand kan beginnen. In een keuken is er een combinatie van warmte van gas- of elektrische fornuizen en brandbare materialen en ingrediënten. Daarom mag voedsel niet zonder toezicht worden bereid, vooral niet wanneer het wordt gebakken of gebraden. Jonge kinderen mogen nooit zonder toezicht van een volwassene in de keuken spelen of toegang hebben tot het fornuis of de oven. In het algemeen moeten ze altijd minstens één meter van het fornuis vandaan blijven, in wat vaak de kindervrije zone van de keuken wordt genoemd. Als volwassenen en oudere kinderen koken, moeten zij geen losse kleding met lange mouwen dragen die in contact kan komen met vlammen of hete branders. Bovendien moeten papieren handdoeken, pannenlappen en andere voorwerpen die vlam kunnen vatten, uit de buurt van hete oppervlaktes worden gehouden. Om de veiligheid van de keuken te garanderen, denk dan aan het aanschaffen van een koolmonoxidemelder, rookmelders zijn namelijk niet altijd geschikt in keukens.

Tags: