Wat te doen met een gezonken boot?

Een gezonken boot blijft een verdrietig gezicht. Vaak schuilen er hele verhalen achter een scheepswrak. Wanneer een boot onder water ligt wil het nog niet zeggen dat het een verloren zaak is. Sommige boten zijn nog te redden en andere zijn helaas rijp voor de sloop. Een gezonken vaartuig mag niet blijven liggen en moet zo snel mogelijk worden geborgen. Milieubeheer regeert streng op het water wanneer het om milieuzaken gaat. Het fijne daaraan is dat het op en onder water opgeruimd blijft en er rustig gevaren kan blijven worden.

Deskundig omgaan met een scheepswrak

Afhankelijk van de locatie en de weersomstandigheden kan een gezonken schip worden gelicht. Wanneer een boot vol met water zit is er vaak meer voor nodig dan mankracht alleen. Brandstoffen kunnen in het water raken en moeten vakkundig worden opgeruimd. De boot hozen is geen gemakkelijke klus. Sommige boten hebben sluizen waar het water door weg kan, andere moeten worden leeggepompt. Modder, riet, zand en takken moeten worden verwijderd voordat er verder gewerkt kan worden. Een scheepswrak is nooit helemaal verloren. Het recyclen van materialen is zeker interessant.

Vervoer over water en de weg

Nadat een boot uit het water is gelicht volgt de volgende stap. De boot zal naar de kant moeten worden gesleept of vervoerd. Eenmaal op de kant of trailer gezet, kan er verder worden gewerkt. Een gezonken boot afvoeren gebeurt in stappen. Wanneer alle chemicaliën verwijderd zijn wordt de bekleding vaak versnipperd en hergebruikt. Hout laat zich gemakkelijk hergebruiken en is altijd wel een nieuw doel te vinden. De scheepsrompen kunnen van hout, metaal, aluminium of kunststof zijn gemaakt en ook dat valt te recyclen.

Lekker genieten van het varen

Bij aanschaf van de boot wordt er alleen gedacht aan de fijne uren die er aan het varen beleefd gaan worden. Op het water zijn er van allerlei zaken die groot gevaar kunnen opleveren. Ook al is er niet altijd een vaarbewijs nodig, het is toch verstandig om op de hoogte te zijn van de basis verkeersregels op het water. Een boot kan lek raken en zinken. Daarom is het goed om op te hoogte te zijn van een deskundige bergingsmaatschappij.