Heb je snel een nieuw slot nodig? Lees verder!

Een goed slot is cruciaal om ongewenste gasten buiten de deur te houden. Hoe weet je echter zeker, dat een slot een optimale weerstand biedt aan inbrekers? Waarop moet je letten bij de aankoop van een slot? Is het plaatsen van een slot een klus die je zelf uit kunt voeren, of kun je hier het beste een sloten service voor benaderen? In dit artikel proberen we je antwoord te geven op dergelijke vragen. 

 

Cruciaal bij het kiezen van een nieuw slot is het SKG. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Het is een onafhankelijke partij die onder meer sloten keurt op hun weerbaarheid bij een inbraakpoging. Gekeurde sloten krijgen een beoordeling van nul tot en met drie sterren. Des te beter de beoordeling van het SKG, des te kleiner is de kans op een inbraak in huis. 

 

Kies voor sloten met twee of drie sterren 

Een slot met twee of drie sterren van het SKG biedt een goede weerstand aan inbrekers. Hoewel een inbraak nooit volledig voorkomen kan worden, is de kans bij sloten met twee of drie sterren zeer klein. Bij sloten met drie sterren moet een inbreker professioneel gereedschap gebruiken om de woning binnen te kunnen komen. In het geval van twee sterren is professioneel gereedschap nog niet nodig, maar kost het wel veel tijd om het slot te forceren. Het maakt de kans relatief groot, dat een inbreker betrapt wordt door een omwonende. 

 

Raamsloten in verschillende soorten 

Waar de voor- en achterdeur van je woning standaard met een cilinderslot beveiligd zal worden, geldt dat niet voor ramen. Ramen in huis worden vaak vergeten bij het optimaliseren van de beveiliging van woningen. Ze zijn echter niet minder belangrijk dan deuren! In het bijzonder, wanneer het om een raam bij een plat dak of regenpijp gaat. Dergelijke ramen zijn eenvoudig te bereiken en vervolgens veel makkelijker open te breken dan een deur. Zeker, wanneer het slot op het raam van een matige kwaliteit is. 

 

Opleg- en insteeksloten voor ramen 

Bij de beveiliging van ramen heb je de keuze uit insteek- en oplegsloten. Ze vallen allebei binnen de categorie met bijzetsloten. Insteeksloten zijn niet altijd te gebruiken, daar dit samenhangt met de dikte van het kozijn. Een insteekslot gebruiken bij ramen met een dun kozijn betekent vaak dat het raam verzwakt wordt. Het gebruik van deze sloten heeft in zo’n geval een averechts effect. Oplegsloten zijn niet alleen interessant voor het beveiligen van ramen, maar bijvoorbeeld ook voor het beveiligen van een schuttingdeur. 

 

Combineer een nieuw slot met een alarminstallatie 

Verzeker jezelf van een veilige woning, door het slot op de deuren en ramen te combineren met andere vormen van inbraakpreventie. Populair is het installeren van een alarminstallatie in huis. Ook het gebruik van beveiligingscamera’s helpt je de kans op een inbraak sterk te verkleinen. Je kunt hierbij kiezen voor een camera die beelden opneemt en gekoppeld zit aan een recorder in huis. Een alternatief is een goedkope dummycamera. Laat een slotenmaker je adviseren over de mogelijkheden. 

Tags: