Hoe vervang je zelf je dakpannen?

Bent u binnenkort van plan uw dakpannen of dakpanplaten te laten vervangen? Waarom niet je geld besparen en het klusje gewoon zelf opknappen? Hieronder geven we u de beste tips en tricks.

 

Het is allereerst natuurlijk van belang te weten welke dakpannen u in uw bezit hebt. Het is natuurlijk lastig wanneer u in de bouwmarkt staat en u het juiste formaat, type of vorm niet meer voor u kunt halen. Een handige tip: Neem gewoon uw dakpan mee! Ook staat er vaak in de originele verkoopbrochure van uw woning beschreven welke dakpannen of dakplaten uw woning bevat. Dit maakt de start al veel gemakkelijker en de bouwadviseur kunt beter u helpen bij uw keuze.

 

Nu u uw dakpannen in de wacht hebt gesleept is het belangrijk de volgende punten af te werken voor het zelf vervangen van de dakpannen:

 

  • Zorg voor een goede zware ladder en plaats deze op een rechte ondergrond. Eentje die stabiel is en die niet zomaar voor onverwachte bewegingen zou kunnen zorgen tijdens het werken aan het dak. Zorg ervoor dat de ladder ongeveer een meter hoger is dan de werkomgeving, hiermee bedoelen we dus de dakrand. Zet de ladder bijvoorbeeld met een lijmklem vast aan de rand of laat iemand de ladder vasthouden voor meer stabiliteit.
  • Schuif de bovenliggende dakpan van de gebroken dakpan omhoog. Let erop hoe deze zijn vastgemaakt, zodat u ook weet hoe u de nieuwe dakpan zult moeten bevestigen. Verwijder vervolgens de dakpan.
  • Nu deze dakpan omhoog geschoven is, controleer dan of al het ondergelegen houtwerk of de dakplaten nog intact zijn.
  • Leg vervolgens de nieuwe dakpan vast.
  • Schuif de bovenliggende dakpan weer terug op zijn oude plek. Controleer hierna goed of alles op de juiste manier bevestigd is en of alle dakpannen goed op elkaar aansluiten.

 

Dit voorbeeld is gebaseerd op het plaatsen van één dakpan, maar op deze manier zou u natuurlijk ook alle pannen van uw hele dak kunnen vervangen.

Tags: