Houtkachel aansluiten? Volg dit stappenplan

houtkachel aansluiten

Hoewel de winters in Nederland steeds warmer worden, heb je meer dan genoeg keren een goede verwarming nodig. Daarbij is een houtkachel nog steeds een goede optie om te hebben. Deze houdt je namelijk op een manier warm dat ook nog eens gezellig is. Maar sommigen mensen weten niet precies hoe ze een houtkachel aansluiten. Val jij ook onder deze doelgroep? Wees dan niet bang meer, want in deze blog vind je een stappenplan waarmee je met volledige zekerheid je houtkachel aan kunt sluiten. Op deze manier is dit klusje binnen mum van tijd geklaard.

De kachelpijp aansluiten

In de eerste plaats is het zaak om de kachelpijp aan te sluiten. Daarbij moet je ook weten welke soort kachelpijp je nodig hebt. Over het algemeen is een enkelwandige kachelpijp het beste. Zorg daarbij wel ervoor dat de schoorsteenaansluiting zich in dezelfde ruimte bevindt waar er zal worden gestookt. Daarnaast mag de pijp niet langs brandbaar materiaal lopen. Je sluit de kachelpijp aan met het versmalde deel in de richting van de kachel. 

De plafondaansluiting bekijken

Ten tweede is het zaak om de plafondaansluiting te bekijken. Ook aan deze kant van de aansluiting moet alles namelijk goed zitten. Zorg ervoor dat als het kan de aansluiting zich recht boven de kachel bevindt. Indien dit niet het geval is, is dit niet het einde van de wereld. Je dient dan echter wel een pijp met een versleping te hebben zodat alles goed verloopt. 

Gebruik muurbeugel voor het aansluiten van de houtkachel

Tot slot is het belangrijk om muurbeugels te gebruiken voor het aansluiten van je houtkachel. Hoewel kachels van merken als Woodburner van een uitstekende kwaliteit zijn, kunnen enkel de pijpen van een houtkachel nooit stevig genoeg zijn om het zonder muurbeugels vol te houden. Steek daarom tijdens het in elkaar zetten van de kachelpijpen muurbeugels vast tegen de muur bij elk gedeelte van de pijp. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat alles goed blijft zitten en er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Sla daarom deze stap zeker niet over wanneer je wilt dat alles goed zit.

Tags: