Is een energielabel voor winkels noodzakelijk?

Een energielabel aanvragen is voor bijna elke bedrijfspand nodig. Het is alleen niet nodig voor een opslag, werkplaats of monumenten. Er is dus wel een label nodig voor winkels en showrooms. Je kunt voor het aanvragen van een label voor je winkel daarom altijd een adviseur in de arm nemen. 

Is er een verplichting aan de hoogte van de energielabel

Voor een winkel maakt het niet uit wat voor label je krijgt. Het hangt natuurlijk heel erg af van de functie van het pand wat de beoordeling van de label wordt. Voor een winkel is de beoordeling een stuk soepeler dus is het over het algemeen gunstig. 

Welke factoren hebben invloed op de label

Wanneer je een label voor je winkelpand aanvraagt zijn er een aantal factoren van belang:

  • Hoeveel verlichting er gebruikt wordt in het pand
  • Wat is de isolatie van het pand
  • Welke installaties zijn er in het pand

Is er een opname nodig voor de energielabel

Het is altijd verplicht om een opname te doen van het pand voor de label. De winkel moet worden gemeet, er worden foto’s gemaakt van het pand en de installaties die aanwezig zijn worden bekeken. De opname kan al heel erg snel gedaan worden. 

Is een energielabel verplicht voor elke winkel

Wanneer je winkel een oppervlakte heeft vanaf 50 m2 is er een energielabel nodig. Het maakt totaal niet uit of de winkel in gebruik is of dat het leeg staat. Monumenten zijn wel een uitzondering daar op. Wanneer er boven het winkelpand een woning zit en die heeft een eigen huisnummer dan heeft de woning ook een energielabel nodig. 

Wanneer is de energielabel nodig

Omdat er voor elk winkelpand een label nodig is wordt deze gebruikt bij de verkoop of verhuur van het winkelpand. Bij de transactie moet de label overhandigd kunnen worden. Wanneer je het winkelpand verhuurd ben jij als verhuurder verantwoordelijk voor het energielabel aanvragen. Als huidige eigenaar moet je altijd een energielabel aanvragen die ook geldig is. Afhankelijk van het aantal vierkante meters wordt de prijs vastgesteld. Vaak staan de prijzen vast.