Kunststof, polyester of composiet plantenbakken

Potted Green Indoor Plants

De juiste plantenbakken, een moeilijke keuze
De plantenbak die je kiest, beïnvloedt hoe snel de grond uitdroogt, hoe goed een plant groeit en hoe gezond de wortels zijn. Er zijn drie hoofdcategorieën potten: keramiek, terracotta en kunststof, waaronder: plastic, composiet en polyester plantenbakken . Bekijk in deze tekst wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten kunststof plantenbakken. Water en licht zijn misschien wel de belangrijkste onderdelen om planten gezond te houden, maar de juiste pot is de kers op de taart!

De combinatie van glasvezel en hars heeft meer voordelen dan nadelen
De glasvezel plantenbakken zijn gemaakt van geweven glasvezels en hars. Deze plantenbakken zijn er in verschillende vormen en maten. Ze lijken vaak op stenen potten, kleipotten of zelfs houten bakken. Deze materialen worden vaak gegoten in ongebruikelijke en unieke vormen, kleuren en stijlen. Ze zijn niet waterdoorlatend en laten het water niet gemakkelijk door de wand stromen. Deze plantenbakken zijn zeer licht en duurzaam en bestand tegen buitengewone weersomstandigheden buiten. De bakken of potten worden soms geleverd zonder afvoergaten, wat voor de planten problematisch kan zijn. Boren in de bodem van de bakken kan een optie zijn. Naast de vele voordelen die ze hebben, is het feit dat ze verkleuren vanwege te veel zon een van de negatieve punten.

Al gehoord over wpc-materiaal
Wat is een WPC-materiaal: WPC is de afkorting voor “Wood plastic composite” en verwijst naar een mengsel van polyethyleen, polypropyleen en polyvinylchloride, met houtmeel. De warmte van kunststof en houtpoeder gemengd met een bepaald percentage geperst hout leidt tot het houtcomposiet waarmee plantenbakken worden gemaakt. Ze hebben dezelfde voor- en nadelen als andere kunststof plantenbakken. Een belangrijk voordeel is dat ze beter bestand zijn tegen Uv-straling. Het materiaal wordt ook gebruikt voor tuinschermen met een houtlook.

Polyester plantenbakken
Polyester plantenbakken kan je gebruiken als je bakken wilt hebben die niet breken. Plekken waar polyester plantenbakken tegenkomt zijn plakken waar je vaak tegen een plantenbak kan aanstoten of waar soms kinderen aan het spelen zijn. Daarom kiezen mensen voor stevige polyester plantenbakken. Kijk eens op een site zoals Godu-tuin.nl voor een ruim aanbod aan polyester plantenbakken. 

Het blijven bestsellers

Bloembakken gemaakt van verschillende kunststoffen zijn de bestsellers in de tuinbouw. Ze hebben onmiskenbare voordelen, in de eerste plaats het lage gewicht. Vooral bij montage op de balkonleuning wordt de ophanging niet onnodig belast. Je eigen rug ook niet dankzij het lage gewicht tijdens het ophangen of verpotten. Een ander voordeel: in tegenstelling tot zware balkonbakken van terracotta, blijft de grond langer vochtig, omdat de kunststof niet waterdoorlatend is, wat door sommigen als een nadeel wordt gezien

Tags: