Past een eiken vloer in mijn interieur?

Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig: ja! Een eiken vloer past in elk interieur, hoe modern of klassiek je interieur ook is. Eik is een universeel materiaal en wordt in veel woningen toegepast. De kunst is echter welke afwerking van eik je kiest voor welke woning en hoe je het in je interieur integreert. Wij geven jou hier een reeks tips om voor de juiste eiken vloer uit Oss te kiezen.

Kies voor je vloer de juiste afwerking
Naturel eik heeft een vrij egale uitstraling. Het vertoont weinig of geen noesten en de kleur is zacht lichtbruin tot crèmekleurig. Naturel eik kun je perfect kiezen voor bijvoorbeeld een landelijke of een moderne woning. Maar er zijn talloze afwerkingen waardoor eik er toch wel anders gaat uitzien. Denk bijvoorbeeld aan oliën of beitsen. Met deze finishing kun je eik zo donker maken als je wilt. Ook door het stomen van eik krijgt het hout een donkerdere kleur. Donker eik past goed bij klassieke of statige huizen. Ook voor industriële woningen wordt er vaak donker eik gekozen omdat dit een verweerde indruk geeft. Gezandstraalde eik krijgt een lichtjes witte gloed. Hierdoor komt de houtstructuur mooi tot zijn recht. Doordat deze afwerking een strakkere look aan het eik geeft, wordt het ook wel in moderne woningen gebruikt. Na de kleur kies je ook nog eens voor een glanzende of een matte afwerking.
Je kunt voor het uitzicht ook voor lakken kiezen. Een laklaag maakt het oppervlak van je vloer ook sterker. Een laag hardlak beschermt je vloer tegen vocht, vuil en slijtage. Het is zeker het overwegen waard!

Kies de juiste vormgeving
Denk je eens een vloer in met allemaal dezelfde planken die over de volledige lengte van de kamer doorlopen. Stel je daarna een vloer in visgraatmotief voor. En bekijk dan eens een ruwe vloer van robuuste planken van ongelijke grootte. Je merkt het al: ook de vorm, de grootte en de plaatsing van de planken zijn cruciaal voor de uitstraling van je houten vloer. Eik is geschikt voor verschillende bewerkingen. Omdat het zo sterk is, wordt eik ook wel gekozen voor een vloer waarbij de kopse kant naar boven ligt.

Laat je adviseren
We mogen gerust stellen dat een eiken vloer in ieder interieur past. Maar we geven toch de raad om je project met de verkoper te bespreken. Bespreek niet alleen de stijl van je interieur, maar leg ook uit waar je vloer komt te liggen. Intens of minder intens gebruik spelen ook een rol in de keuze van je vloer. Combineer functionaliteit en stijl!

Bron: Trend Vloeren

Tags: