Wat zijn de beste haagplanten voor mijn tuin?

Ziet u door de haagplanten het bos niet meer? Flauw grapje natuurlijk, maar er zit wel een kern van waarheid in. Loop maar eens een rondje door uw buurt en tel eens het aantal verschillende soorten haagplanten die u tegenkomt. Of kijk eens naar het aanbod van een willekeurig tuincentrum. Maar gelukkig hoeft het kiezen van een goede haagplant voor uw haag niet zo ingewikkeld te zijn als het misschien lijkt. Sterker nog, als u weet wat u wilt, dan heeft u de beste haag voor uw tuin zo gevonden. Weet u echter nog niet precies waar u op moet letten en welke keuzes u moet gaan maken? Lees dan ons nieuwste blog even, waarin we u helpen bij het vinden van de beste haagplanten voor uw tuin.

De beste haagplanten voor uw tuin

Wanneer u besluit om een haag in uw tuin te plaatsen, heeft u hier vast een goede reden voor. U wilt een grote kale muur verstoppen achter een groene haag, u wilt voorkomen dat uw achterburen de hele tijd recht in uw woonkamer kunnen kijken of u wil de beveiliging van uw tuin verhogen door een natuurlijke barrière te plaatsen. Wat de functie van uw haag wordt is een belangrijke factor bij het kiezen van de beste haagplanten voor uw tuin. Want een bladverliezende haag is niet geschikt als u ook in de winter privacy wilt en als u alleen een haag in de voortuin wilt die niet zo hoog hoeft te worden is een snelle groeier misschien niet de beste keuze. Het is daarom verstandig om uzelf de volgende vraag te stellen: waarom wil ik een haag in mijn tuin?

Waar moeten de planten aan voldoen?

Het bepalen van de functie van uw haag, is de eerste stap van het bepalen wat de beste haagplant is voor uw tuin. Maar naast de belangrijkste functie van de haag, heeft u ongetwijfeld ook andere wensen. Wilt u graag een haag met grote groene of zelfs rode bladeren, zoals de laurier en glansmispel Red Robin of heeft u een voorkeur voor een haag met twijgen, zoals de taxus? Vindt u het erg om uw haag twee keer per jaar te moeten snoeien, of wilt u dit liever beperken tot een enkele snoeibeurt? Dit zijn de vragen die u uzelf nu moet stellen. Met de antwoorden op deze vragen kunt u namelijk veel gerichter zoeken.

Algemene toppers

We kunnen uiteraard niet voor u bepalen welke haagplanten u het beste moet vinden. Veel hangt ook af van smaak. Maar we kunnen wel enkele hagen noemen die over het algemeen zeer populair zijn. Eerder noemden we de taxus en laurier al, maar ook een haag van coniferen is een absolute aanrader. Er zijn veel verschillende soorten taxus-, laurier- en coniferenhagen, maar over het algemeen zijn dit allemaal prima haagplanten voor uw tuin.

Tags: